Zundert JO13-1 - CLUZONA JO13-1 (2 - 2)

zaterdag 30 september 2017, 11:15

Zundert JO13-1 – Cluzona JO13-1 (0-1) 2-2

Op de dag van de terugkeer van de derby was het al vroeg druk op sportpark de Wildert. Er heerste een positieve, nerveuze spanning. De feesttenten stonden opgesteld, het bier lag koud en alle vrijwilligers waren druk in de weer met allerhande werkzaamheden om het voetbalfeest van deze avond in goede banen te leiden. De wedstrijdinformatie werd gevouwen, dranghekken werden geplaatst, evenals een toren voor een televisie camera. Kortom een drukte van belang, waarbij vele handen licht werk maakten.

In al deze bedrijvigheid zou je haast vergeten dat er een volledig juniorenprogramma afgewerkt moest worden. Zundert JO13-1 had nog iets goed te zetten, na de onnodige, maar kansloze nederlaag tegen de Fendert. Het was nog even onduidelijk tegen wie er gespeeld moest worden, want het ging om een CLUb ZOnder NAam. Maar de voetbalkenners onder u, weten dat, dit de afkorting van CLUZONA is. Een geduchte tegenstander, die in de eerste wedstrijd van het sterke BSC JO13-1 een punt had afgesnoept. CLUZONA heeft drie teams in de leeftijd categorie en trad dus aan met allemaal tweedejaars en zelfs 2 dispensatie-spelers van de JO15 lichting. Dit is toegestaan, dus moet hier niet te veel nadruk op gelegd worden. Zundert moet zeker niet in de Calimero-rol kruipen.

Toch wil ik dit hier even uitlichten, zeker omdat recente onderzoeken hebben aangetoond, dat kinderen die aan het einde van het jaar geboren minder kans hebben om gescout te worden, dan vroege kinderen. Bij het samenvoegen van twee leeftijdscategorieën is dit effect nog sterker aanwezig. Het gaat hierbij niet om het scouten, maar op de wijze waarop wij als Nederlandse voetbalgemeenschap mee om gaan. De Belgische voetbalbond, maar ook de Mexicaanse voetbalbond hebben hier maatregelen tegen genomen en organiseren ook wedstrijden voor de zogenaamde laatrijpe spelers. En met succes, beide landen kunnen bogen op veel talent.

En zo moet ook naar Zundert JO13-1 gekeken worden. Fysiek zullen ze het in de meeste wedstrijden afleggen tegen de opponenten, dus zullen ze er voetbaltechnisch en/of tactisch iets tegenover moeten zeggen. De wedstrijd tegen CLUZONA zou dit weer eens bevestigen.

Job keepte de eerste helft, waardoor Roy op de bank begon. Deze keer in gezelschap van Mike en Sieb (die van deze reservebeurt gebruik maakte om Zundert-JO15-2 te helpen). Zundert begon sterk aan de wedstrijd en had een licht veldoverwicht. Het balletje ging bij vlagen makkelijk van voet-naar-voet. Toch was het CLUZONA dat het eerste echte gevaar stichtte. Met een vlammend afstandsschot tegen de paal gaf de behendige spits z’n visitekaartje af.

Twee minuten later raakte na een mooie vlot lopende aanval via de behendige Floor, naar de trukendoos Sami, doorgetikt door de sterk spelende Fallou, bij Mikai, die de paal van de tegenstander trof. Zundert putte hier kracht uit. Teun flitste een paar keer op links weg richting achterlijn, Issam probeerde het met steekpassjes en schoten. Zo kwam het gevaar van alle kanten. Zundert kon de druk er ook op houden, omdat Rick de balvaardige spits van de tegenstanders aan banden had liggen en Floris een dijk van een wedstrijd speelde. Steeds kwam hij voor zijn tegenstander om de bal te veroveren. Hierdoor kon Zundert de druk op CLUZONA houden.

Toch was het CLUZONA dat op voorsprong kwam. Bij een van de momenten dat er weinig druk op de bal gezet werd, kreeg een middenvelder van de blauwwitte erg veel ruimte. Van bijna 30 meter hamerde hij de bal achter Job. Met een powergoal nam de ploeg uit Wouw de voorsprong. Zundert rechtte de rug en een ware belegering volgde, met vier corners op rij als resultaat. Steeds kon een been, een teen of een kuit de bal blokkeren. Wat Tieme, Floor, Sami, Issam en Fallou van randje 16 ook probeerde, de bal smoorde in de handbalverdediging van de tegenstander. Een minuut of 5 voor tijd, toen Mike al de benauwde Floor vervangen had, schoot Tieme bijna identiek aan het tegendoelpunt de bal richting doel, echter mikte hij centimeters naast. Hierdoor bleef Zundert tegen een achterstand aankijken, toen het aan de ranja ging.

In de rust werd benadrukt dat het voetballend goed ging. Voetballend beter, maar toch op achterstand. Zundert zou in de tweede helft iets rustiger aan de bal moeten gaan spelen en het veld in balbezit breed houden, zodat er meer ruimte zou ontstaan. Tevens een manier om minder in de duels te hoeven komen. Tenslotte moest de bal steviger gespeeld worden. De balvirtuoos Sami laat bijvoorbeeld de meest creatieve staaltjes baltechniek zien, wat heel vaak “oehhs en aahhs” aan de kant opwekt. Maar daarna volgt te vaak een boogballetje, waar een strakke pass beter op z’n plaats zou zijn.

Met Sieb op de linksbuiten positie en de dappere Teun bij de nog grotere JO15-2 in het veld, ging Zundert de tweede helft van start. Ook Roy en Job hadden van plaats geruild. Zundert schoot agressief uit de startblokken. Al na twee minuten was het Mikai, die na goed doorzetten van Sieb de 1-1 binnenschoot in de verre hoek.

Met dribbels en afjagen werd CLUZONA teruggedrongen. Mikai was een ware plaag voor z’n tegenstanders. Mike zette overal veel druk op de tegenstander, zodat deze nooit lekker in de wedstrijd kon komen. Hierdoor kon het middenveld met Fallou, Issam en Sami heerlijk combineren. Wel ging het nog iets te vaak door het midden, maar het gevaar was er. De eerste keer dat de vleugels gezocht werden, was het gelijk gevaarlijk. Sieb plaatste de hoge bal, in een keer uit de lucht, net naast het lege doel. Een grote, maar moeilijke kans, waarbij je een beetje geluk moet hebben. Hierna was Zundert nog een minuut of tien de bovenliggende partij, zonder echt grote kansen af te dwingen. Doordat Tymo steeds op tijd z’n verdediging liet aansluiten, op tijd de bal veroverde en naar voren speelde, lag in deze fase een Zunderste voorsprong het meest voor de hand.

En net als in de eerste helft viel het doelpunt aan de andere kant. In een counter waar Zundert steeds verkeerd instapte en te laat kwam, was het de spits uit Wouw, die knap wegdraaide en van afstand raak schoot. Zundert kon weer in de achtervolging. Kleine kansjes en dreiging waren het gevolg, maar CLUZONA had nu wel meer controle over het duel. Acht minuten voor tijd greep de technische staf in. Tymo ging er uit, Floor was weer op adem en ging kort bij Mikai in de spits spelen. Achterin gingen Rick, Tieme en Floris één-op-één spelen. Een soort alles of niets poging.

En dit had succes, door de grote hoeveelheid aanvallende spelers op het veld, kreeg Zundert weer het overwicht. Een mooie combinatie door het midden, werd opgepikt door Mikai, die de keeper omspeelde en de bal binnenschoot. 2-2. Zundert haalde Floor terug naar het middenveld en Fallou speelde de wedstrijd uit als laatste man.

Na weer een mooie combinatie door het midden kwamen Mikai en Sieb vrij voor de keeper, Sieb nam de bal mee, maar schoot de bal tegen de goed uitgekomen doelman. In de allerlaatste minuut kopte Mikai uit een corner nog bijna de winnende goal binnen. Deze kopbal ging rakelings over. Waardoor het 2-2 bleef. Een terechte uitslag, waarmee beide teams konden leven, maar beide ook regelmatig gedacht hebben, dat er meer in zat. De supporters, die zich ondanks de miezer toch weer in grote getallen langs de lijn hadden verzameld, waren tevreden. De verdediging stond beter, dan vorige week. Er was meer beleving en meer enthousiasme in het team. En er was veerkracht getoond. Volgende week weer een pittig duel, uit bij BSC JO13-1 dat ook met 2-2 gelijkgespeeld heeft tegen CLUZONA. De competitie kenmerkt zich door bijzondere uitslagen, waarbij de Fendert en Rood Wit nu bovenaan staan. Uitgerekend twee tegenstanders waarvan Zundert verloren heeft en waarbij het vooral afgelegd werd op power en fysiek vermogen. Een reden te meer om de komende weken op de trainingen hard te werken aan de tactische afspreken als breed houden in balbezit, maar ook op lef tonen in duels én aan de bal. Want als het iedere keer op het argument van fysiek gestoken wordt, dan lijkt het wel een smoesje. En beter voetballen en toch verliezen, is echt typisch Nederlands. Zundert JO13-1 moet zich gewoon beter gaan wapenen tegen dit verschil, vertrouwen op eigen kunnen en heel hard voor elkaar werken.

Het kan waarschijnlijk dus wekelijks alle kanten uit, een mooie redenen om meer wedstrijden te bezoeken van dit team. Te beginnen aanstaande zaterdag om 9.30 uur op sportpark Vierhoeven in Roosendaal tegen het sterke BSC JO13-1. Tot dan!