Zundert JO13-1 - Groen Wit JO13-1 (1 -1 Groen Wit wns strafschoppen 11-12)

zaterdag 16 december 2017, 11:15

Zundert JO13-1 – Groen Wit JO13-1 (0-1) 1–1 (Groen Wit wint 11-12 na strafschoppen)

De laatste wedstrijd van 2017. En wat voor één! In een zinderende thriller, brengt de zesendertigste (!) strafschop de beslissing. Zundert JO13-1 kan met opgeheven hoofd het jaar en het bekeravontuur afsluiten.

Een vanwege de weer- en veldomstandigheden niet verwachte wedstrijd groeide uit tot een enorm spektakel. Zundert JO13-1 is zesde geworden in de tweede klasse richting Roosendaal, Bergen op Zoom. Groen Wit JO13-1 is tweede geworden in de tweede klasse richting Breda, Made. Kortom Groen Wit was vooraf favoriet. Maar Zundert was de laatste weken als team sterk voor de dag gekomen. Groen Wit heeft 4 elftallen in de leeftijd categorie onder de 13. Zij delen dit in, in twee onder 13 jaar teams en twee onder de 12 jaar teams. Dat de recente vorm van Zundert ook in Breda doorgedrongen was, bleek wel uit het indekken vooraf door de leiding van Groen Wit. Zij probeerde zich in de underdog positie te manoeuvreren door te melden dat er 4 spelers ziek afwezig waren. De vervangers waren onder 12-spelers. Maar Zundert trapte niet in deze psychologie. Zundert speelt immers iedere week met 5 of 6 onder de 12-spelers.

Zundert startte met Roy, Issam en Floris op de reservebank. Er was afgesproken om vanaf de aftrap gelijk de aanval te zoeken. Helaas verloor Zundert de toss, waardoor Groen Wit de wedstrijd in gang mocht zetten. Toch was het snel Zundert dat de bal overnam en de toon zette. Het zocht brutaal combinerend de aanval. Na wat middenveld schermutselingen opende Tieme in de rechterhoek, waar Mike controleerde en Mikai lanceerde. Die gaf op zijn beurt weer goed voor, waarna Teun met een schuiver in de hoek, de doelman tot een uiterste krachtsinspanning dwong. De daarop volgende corner leverde wel gevaar op, maar geen doelpunt.

Zundert bleef de bovenliggende partij. Mikai snelde op rechts nog een keer iedereen voorbij. Deze keer werd z’n goede voorzet door iedereen jammerlijke gemist. Uit de counter die daar op volgde moest Zundert een corner toestaan. Deze werd vakkundig hoog boven iedereen in de verre hoek gekruld. 0-1, uit iets wat eigenlijk niet eens een kans was. Zundert ging niet bij de pakken neerzitten en ging op zoek naar de gelijkmaker. Floor bood zich steeds goed aan, maar kon moeilijk bereikt worden. Zundert was voetballend sterker, maar liet zich meeslepen in het spel van de Bredanaars.

Groen Wit hanteerde veelvuldig de lange bal. En ging daarna de duels om de afvallende bal aan. Zundert verloor langzaam de grip op de wedstrijd. Gelukkig speelde Rick weer een dijk van een wedstrijd. De spits was de zoveelste tegenstander die dit jaar moedeloos hoofdschuddend op het veld stond na weer een verloren duel. Fallou probeerde te corrigeren waar mogelijk. De backs Sieb en Tymo hadden de tegenstander aan banden liggen, waardoor Groen Wit niet echt gevaarlijk kon worden. Al het gevaar kwam uit afstandsschoten, vrije trappen en corners. Hier was Job telkens goed alert op, zodat er niet meer tegentreffers kwamen.

Zundert kon daar te weinig tegenover zetten in het tweede deel van de eerste helft. Steeds groter werd het gat tussen aanval en middenveld. Zundert hield tegen, maar kwam zelf nauwelijks voor het doel van Groen Wit.

Tijdens de ranja werd de tactiek voor de tweede helft doorgenomen. Job, Teun en Tymo maakten plaats voor Roy, Issam en Floris. Zundert ging 4-4-2 spelen, om het middenveld weer in handen te krijgen. Dit lukte perfect. Zundert nam het initiatief terug en bepaalde het beeld van de wedstrijd. De grote omsingeling van Groen Wit was een feit. Steeds waren Mikai en Sami dreigend naar voor, gesteund door Mike, Floor, Tieme en Issam. Hierdoor waren de duels om de tweede bal steeds vaker voor Zundert. Hiermee bleef de druk op het doel van de tegenstander. Tot heel grote kansen leidde dit overigens niet. Daarvoor was de defensie van Groen Wit te sterk. In de twaalfde minuut na rust reclameerde alles wat uit Princenhage kwam voor een strafschop, bij een bal die wel of niet tegen een Zunderste hand kwam. De goed leidende scheidsrechter besloot door te laten voetballen.

Drie minuten later was het wel raak. En dan voor Zundert. Sami mocht aanleggen voor een vrije trap. Zijn schot werd van richting veranderd, waardoor de bal achter de keeper tegen de netten viel. De stand was weer gelijk en er stonden nog 15 minuten op de klok.

Hierna ontstond een voetbalgevecht waar de aanwezigen op de volgepakte tribune nog jaren over zullen napraten. Dan weer nam Groen Wit het voortouw, dan was het Zundert, dat weer op zoek ging naar de overwinning. Het was duidelijk, beide teams wilden niet speculeren op de loterij die penaltyreeks heet. Beide zochten hartstochtelijk naar een voortijdige beslissing. Soms met pittige, maar faire duels. Toch ontstonden er nog wel kansen en mogelijkheden. Groen Wit kwam in de 22e minuut oog-in-oog met Roy. Maar die liet zich niet kloppen en pakte de inzet van een aanvaller uit Breda. En even later deed hij dat nog een keer. Groen Wit drong aan, maar steeds gooide of Rick of Floris met gevaar voor eigen leven zich in de baan van het schot. Ook de middenvelders hielpen een handje mee. Een Sieb voorkwam met een sliding ook nog een keer de voortijdige beslissing.

Aan de andere kant had Zundert ook nog kansjes met uitbraken van Issam, Mike, Mikai en Floor. Maar ook met afstandsschoten van Issam en Tieme. Ook hier was de doelman steeds de meester over de situatie. Zo tikte de tijd weg. Er zou geen verlenging komen, maar gelijk een strafschoppenserie volgen. Zundert trok met nog 40 seconden op de stadionklok nog een laatste keer ten aanval. De aanval eindigde in een corner. Wellicht de laatste kans. Maar deze corner zorgde niet voor het gehoopte resultaat. Dus einde wedstrijd. Zundert had echt als team gestreden tegen een sterke tegenstander. Zeker in de tweede helft maakte Zundert aanspraak op de overwinning. Ook de aangepaste tactiek werd prima uitgevoerd. Ongeacht het resultaat van de penalty’s mocht men trots op zichzelf en elkaar zijn. Het publiek was verwend en getrakteerd op een heus voetbalgevecht. En toen wist men het verloop van de beslissende elfmeter trappen nog niet.

Zundert mocht beginnen. Niet alle spelers durfden een strafschop te nemen. Vaste penaltynemer Tieme met Fallou, Sami, Sieb en Floor waren de dapperen die het aandurfden. Dat later alle anderen nog in actie mochten komen, met uitzondering van de wisselspelers, was toen nog niet bekend. En ondanks dat 6 strafschoppen door Roy gestopt of naast gekeken werden, trok Zundert aan het kortste eind. Hoe verder in de reeks, hoe groter de druk werd. Er vloeiden tranen, er werd getroost, er werd gejuicht, er werd getreurd, er werd gehoopt en sommige draaiden zich om en durfden niet meer te kijken. De stemming wisselde regelmatig. De wanhoop, het ongeloof, de spanning maakten het drama compleet. Steeds weer nieuwe, niet verwachte plotwendingen.

Hieronder het resultaat van de 36 genomen strafschoppen. Greenmaster Charles van Elsacker was al benauwd dat de lichtmasten aan moesten. En stond op het punt de teams naar de andere kant van het veld te dirigeren om van doelgebied te veranderen als er nog meer pingels genomen zouden moeten worden. De penalty stip was totaal versleten.

Groen Wit raak 11-12. En bekert verder.

Hoewel de teleurstelling groot was, kon Zundert JO13-1 terugkijken op een goede prestatie tegen de nummer 2 uit de tweede klasse richting Breda. De huid was duur verkocht. Voetballend deed Zundert JO13-1 niet onder. Hiermee werd een eerste seizoenshelft afgesloten die zich kenmerkte in drie periodes. De eerste was de eerste bekerronde, die met drie goede wedstrijden succesvol werd beëindigd. Daarna een zeer moeizaam begin van de competitie tegen, wat later bleek, de hele top van de ranglijst tegen vooral teams met dispensatie-spelers. En vervolgens een fantastische eindfase met goede uitslagen tegen de mindere goden, maar ook een knappe overwinning tegen Rood Wit en dit bekerduel.

Kortom Zundert JO13-1 voldoet aan de vooraf gestelde doelstellingen. De spelers ontwikkelen zich individueel, er is een goede teamspirit en respect voor tegenstander, scheidsrechter en elkaar. En tenslotte is er ook groei in resultaten, zowel in samenspel als in resultaat. Hopelijk een mooie competitie-indeling na de winterstop. Tot dan op sportpark de Wildert voor het aanschouwen van de verrichtingen van Zundert JO13-1.

Voor nu vanaf de redactie alvast fijne feestdagen en tot langs de lijn in een hopelijk sportief en succesvol, maar bovenal gezond en gezellig 2018! Met sportieve groeten, uw verslaggever.