Vrijwilligers bedankt!

vrijdag 7 december 2018, 7:00

Vrijwilligers bedankt!

Dit zeggen we natuurlijk ieder jaar met de vrijwilligersdag. Maar ook vandaag, op de dag van de vrijwilliger willen we hier even bij stil staan. Het is echt fijn om zo’n groot collectief aan vrijwilligers te hebben, die op enthousiaste wijze het iedere week weer mogelijk maken dat er op een goede en gezellige manier gesport kan worden! Dus een welgemeend: Vrijwilligers BEDANKT! En vergeet niet de voorlopige datum voor de Vrijwilligersdag in je agenda te noteren. De eerste zaterdag na de competitie, namelijk 1 juni 2019!

Hieronder kunt u nog een verhaal teruglezen uit de oude doos over een weekend op sportpark de Wildert.

Een weekend op sportpark de Wildert, alles gaat vanzelf! Of niet?

Zo maar een willekeurige zaterdag en zondag op sportpark de Wildert waarop zonder problemen 24 teams in actie komen. Een kijkje achter de schermen.

Bij steeds meer voetbalverenigingen worden verschillende tarieven gehanteerd voor leden die vrijwillig taken op zich nemen en leden die dit niet doen. Dit in navolging van hockey- en tennisverenigingen. Over het algemeen staan er geen rijen van 5 te wachten om een extra taak zonder beloning te verrichten. Dit is iets wat blijkbaar past in de huidige tijdsgeest, waarbij veel mensen het druk hebben. Vooral druk met druk zijn in een aantal gevallen.

V.V. Zundert is nog niet op dit punt. Zundert wil zolang mogelijk de echte verenigingssfeer overeind houden, waarbij verplicht niet in het vocabulaire voorkomt. Eigenwijs, tegendraads, bourgondisch, familiair, dorps en ons-kent-ons, die woorden moeten de boventoon voeren. Ook het eerste elftal bestaat uit clubjongens die zonder vergoeding uitkomen in een competitie waarin bij het gros van de tegenstanders pittige bedragen uitgetrokken worden voor de spelers.

Terug naar de willekeurige zaterdagochtend waarbij ik namen zal weglaten en ook niet volledig zal zijn in alle taken die achter de schermen uitgevoerd worden. Dit om niemand te passeren. En vrijwilliger ben je niet voor erkenning, maar vanuit plichtsbesef. Op de fiets naar het sportpark in een leidersjas met de gewassen shirts rijden de leiders op naar het hoogtepunt van de week. De wedstrijd. Door de week zijn de trainers al met de jongens en meisjes aan de slag gegaan op het trainingsveld. Door het gemaakte rij- en wasschema weten alle ouders waar ze aan toe zijn. Via de elftalapp. worden de aanvullende belanghebbende zaken gedeeld. Zoals leuke activiteiten die de activiteitencommissie organiseert. In de zomer zijn de elftallen door de technische commissie al bekend gemaakt. Maar daar gaat het vandaag niet om.

Hoe vroeg je ook moet spelen, het valt niet mee om als eerste op het sportpark te arriveren. De consul heeft eerst de velden gecontroleerd en het sein gegeven dat er gevoetbald kan worden. De vrijdagploeg heeft de kleedkamers schoongemaakt en de gevallen bladeren verwijderd van de velden. De terreinmeester heeft de hoekvlaggen geplant en de lijnen kaarsrecht getrokken met extra kalk.

Ondertussen starten de leden die bardienst hebben het koffiezetapparaat op. De kantine ziet er weer keurig uit, want die wordt wekelijks schoongemaakt door de maandagochtend ploeg. De kantine commissie heeft gezorgd voor een goede planning en de inkopen zijn ook weer afgestemd op het wedstrijdprogramma. Tegelijkertijd start de wedstrijdcoördinator van de dag de computers op. De programma’s liggen klaar, net als de planning van de clubscheidsrechters en de kleedlokalenindeling.

De leiders arriveren 1 voor 1. De spanning is voelbaar. De meeste teams hebben 2 of 3 begeleiders, zodat de opstellingen nog afgestemd kunnen worden. Gelukkig geen afmeldingen, wel zorgen dat iedereen evenveel reserve zit. De spelers druppelen ook binnen. Nog even op het bijgewerkte bord met uitslagen en standen kijken waar de tegenstander van vandaag staat in de competitie en wat ze vorige week gedaan hebben. Enkele ouders kijken onder het genot van een bakje koffie de wedstrijdinformatie van de wedstrijd van Zundert 1 morgen door, anderen buigen zich over de zelf opgezette toto om de kas te spekken. Weer anderen kijken naar de bordjes waar onder de naam Roodzwarte Harten vrienden van Zundert op staan, die met 10 euro ook bijdragen om de vereniging draaiende te houden, net als de sponsors die langs komen op de televisie en de reclameborden.

Omdat het aan de ene kant steeds lastiger wordt om subsidiegelden en sponsorgelden binnen te krijgen en aan de andere kant er steeds meer eisen aan accommodatie, begeleiding en andere zaken worden gesteld, zijn mensen die vrijwillig taken uitvoeren en daarmee de kosten en dus ook contributie voor de leden drukken onmisbaar.

En zo gaat de dag verder, leiders komen en gaan. De kleedlokalen worden schoongemaakt, de teams worden voorzien van thee of ranja in de rust. De middagploeg neemt de bar- en keukendienst over van de ochtendploeg. Vele bakjes koffie en thee zijn meegegeven aan geïnteresseerde ouders in de rust van de wedstrijd. Rond het middaguur begint de keukenploeg ook druk tosti’s, friet en broodjes gezond of broodjes met snacks klaar te maken voor de hongerige spelers, waarvan de wedstrijd er al op zit.

De eerste uitspelende teams komen opgetogen of teleurgesteld de score doorgeven aan de wedstrijdcoördinator, die dit snel verwerkt zodat dit ook voor de thuisblijvers zichtbaar wordt op de clubwebsite en op voetbal.nl via sportlink. Ook de scheidsrechters lopen af en aan om uitslagen door te geven. Meestal na een sportieve wedstrijd, maar soms ook na een wedstrijd vol frustratie. Als zij even stoom hebben kunnen blazen, kunnen ze zich gaan omkleden om zelf te gaan voetballen. De allerkleinsten zijn klaar, dus de kleine doeltjes kunnen over de afrastering gezet worden.

En zo gaat het verder en verder, de prullenbakken worden nogmaals geleegd door de kantinedienst, de toiletten nog een keer nagekeken. Er wordt volop nagekaart aan de stamtafels en als ook de seniorenteams de eerste bakken bier bestellen, komt het einde van de dag in zicht. Het scorebord wordt uitgezet en de hoekvlaggen worden opgehaald.

Morgen weer een dag met dezelfde taken, maar dan voor 6 seniorenteams, waarvan 1 vrouwenteam. Zundert 1 speelt thuis, dus ook het bestuur is dan aanwezig om de tegenstander te ontvangen. Zo ook de clubfotografe die mooie kiekjes schiet voor de website en de speler van de week, die een onvergetelijke dag heeft. Ook verschijnen vandaag de eerste verslagen op de website van de gisteren gespeelde wedstrijden en is er iemand geregeld om dit ook voor Zundert 1 te doen.

En zo gaat ook de tweede dag van het weekend naar een succesvol einde. Alle bovengenoemde taken worden belangeloos voor jou of je kinderen uitgevoerd. En natuurlijk zijn er zaken misgegaan, maar even de handen uit de mouwen en het wordt weer pragmatisch opgelost.

Hopelijk kan Zundert zo nog jarenlang voort. Niets is mooier om alle talenten van de leden en omgeving te benutten. Er zijn meer taken, dan leden, laat staan vrijwilligers. Dus denk je iets bij te kunnen dragen voor de vereniging, meld je dan bij een van de commissieleden, die terug te vinden zijn op de website. Vele handen maken licht werk. Met stijgende kosten en dalende inkomsten, zijn alle taken die we zelf uitvoeren, pure winst. En hiermee houden we vrijwilligerswerk ook vrijwillig. Ik wil dan ook afsluiten met een diepe buiging voor al degenen die belangeloos week-in-week-uit, jaar-in-jaar-uit deze taken op zich nemen. En voor degene die dit nog niet doen een oude slogan afstoffen. Vraag niet wat de vereniging voor jou kan doen, maar wat jij voor de vereniging kunt doen. Zorg dat de beste stuurlui niet aan wal blijven, maar mee sturen.