BSC JO13-1 - Zundert JO13-1 (1 - 3)

zaterdag 10 september 2016, 9:30

BSC JO13-1 – Zundert JO-13-1 (1-3) 1-3

Ook dit jaar zal op deze plek het objectieve wedstrijd verslag van de wedstrijd gepubliceerd worden. De gelukkigen, die uitverkoren zijn in de Whatsapp groep van Zundert JO13-1, worden al via de livestream op magistrale wijze op de hoogte gehouden. Hier nog eens rustig de ontwikkelingen, reacties en achtergronden op een rijtje.

Door de late schoolvakanties en het corso waren er dit voetbalseizoen weinig mogelijkheden om een goede voorbereiding te treffen. Daarom werd de bekerwedstrijd tegen BSC JO13-1 ook omgeven door vraagtekens. Want er is nog al wat veranderd.

Ten eerste heet de D1 tegenwoordig JO13-1. Dit om de benamingen gelijk te trekken met de rest van Europa. En dat is hard nodig ook, want Zundert wil natuurlijk weer voor Europees voetbal gaan. Is dat reëel, hoor ik u denken. Zoals ieder jaar is het een gaan en komen bij een opleidingsteam als Zundert JO13-1. De meeste transfervrije spelers hebben een overstap gemaakt naar JO15-1 of JO15-2. Omdat er geen budget is om spelers aan te trekken, zijn na oefenwedstrijden spelers uit de voormalige D2, E1, E2 en E4 toegevoegd om weer een sterke selectie op de been te brengen.

Verder zijn voor de 8 eerstejaars spelers, het spelen op een heel veld, met een groot doel, buitenspel en 5 minuten per helft meer ook nog omstandigheden die onbekend aanvoelen. De jongens die er al een D-jaar op hebben zitten (Daan, Jesse, Harold, Maarten, Sem en Tijs), zullen de nieuwelingen bij de hand moeten nemen.

Door de genoemde gebrekkige voorbereiding, zijn er geen oefenwedstrijden gespeeld en een toernooi in combinatie met Zundert JO13-2 is met wisselend succes afgewerkt. De technische staf bestempelde het bekertreffen dan ook als een voorbereidingswedstrijd. Dit doen trainers vaker vooraf, om zich in te dekken tegen een eventuele nederlaag.

Al snel bleek dat, dit inderdaad maar schijn was. BSC begon 2 minuten met veldoverwicht, waarna Zundert het heft in handen nam. De ene na de andere vloeiende combinatie rolde over een druk bezocht sportpark Vierhoeven. Het uitvak had al snel het hoogste woord. Zeker toen Harold op Braziliaanse wijze een doorgekopte corner met hak tot doelpunt promoveerde.

BSC was door deze tegenslag danig van de leg. Zundert sneed meerdere malen door de laatste linie van de opponent uit Roosendaal, als een warm mes door de boter. Enkel slordige afwerking of een matige eindpass voorkwam een grotere voorsprong. Toch kon een tweede doelpunt kon niet uitblijven. Een briljante pass van Maarten lanceerde Sem in de diepte. Met een mooie kapbeweging legde hij de verdediger in de luren, waarna een droge knal via de binnenkant van de paal het net weer deed trillen. 0-2. Wat een weelde!

Zundert ging onverdroten verder. BSC wist even niet waar men het zoeken moest, echter in de zestien meter haalde Zundert de trekker niet over. Te vaak werd te lang gewacht, of de vrijstaande aanvaller over het hoofd gezien. Een mooi, maar ook lucky afstandsschot van Harold moest er aan te pas komen om de stand te verhogen naar 0-3.

Aan de andere kant duurde het tot de 15e minuut alvorens doelman Roy in actie moest komen. Dit deed hij uitstekend. Na dit speldenprikje van BSC, nam Zundert het spelbeeld weer in handen. De aanvalsgolf was onuitputtelijk, echter verder dan twee ballen op de lat van Sammi, een afgekeurd doelpunt van Sem en snelle rushes van Jesse kwam Zundert niet. BSC was wel scherp voor de goal en rondde een snelle counter cool af. Hierdoor stond na 30 minuten de 1-3 stand op het bord. Hiermee deed Zundert zich tekort en bleef BSC nog in de wedstrijd.

In de rust werden de punten nog een keer op de “i” gezet. Er ging veel goed, toch  waren er nog volop kansen om aan te werken. Met namen: in het breed houden van het spel, het positie innemen bij verdedigen en het omschakelen na balverlies op het middenveld.

Met Fallou, Indy en Issam, voor de moegestreden Mikai, Tijs en Harold werd de tweede helft begonnen. De supporters, verwend na de eerste helft, gingen er eens goed voor zitten. Ook BSC had gewisseld. Er werd zelfs een nieuwe grensrechter ingezet. Deze man vertoont normaal zijn voetbalkunsten, bij Zundert 5, maar was bij BSC doordat zijn zoon daar speelt. Benieuwd waar zijn loyaliteit ligt bij een twijfelgeval, zijn club of zijn zoon? In de sportieve wedstrijd kwam hij gelukkig niet in gewetensnood en vlagde een prima wedstrijd.

De wissels op het veld hadden meer impact. BSC had een licht veldoverwicht, zonder echt gevaarlijk te worden. De wedstrijd werd vooral rommelig. De eerste helft liet het middenveld al te vaak de tegenstanders lopen, toen kon de verdediging dit eenvoudig oplossen. In de tweede helft was dit lastiger. Daan had het razend druk met coachen en corrigeren. Hij was dan ook helemaal hees van het praten. Indy, Sieb en Tieme zijn drie verdedigers die sterk zijn in de duels en niet opgeven. Hierdoor is het lastig voor de aanvallers. Wel moeten ze beter de positie leren houden en dat ze niet altijd zelf de bal moeten afpakken. Verdedigen doe je samen. Maar voor Daan was het ondanks de onervarenheid fijn om verdedigers te hebben die niet opgeven. En als het nodig was corrigeerde hij net als der Kaiser vroeger in z’n beste tijd.

BSC probeerde maar werd nooit echt gevaarlijk. Zundert had te weinig overleg en besluitvaardigheid in de laatste 20 meter, waardoor de wedstrijd nooit voortijdig beslist werd. Zundert had eenvoudig uit moeten lopen, maar verzuimde.

Uiteindelijk bleek de 1-3 ruststand tevens de eindstand te zijn. Dit was typisch een wedstrijd voor de coaches. Langs de ene kant veel goede zaken gezien, de potentie is er. Mooie aanvallen, prima combinaties en een betrouwbare achterhoede en doelman. Langs de andere kant ook nog veel onwennigheid aan zowel elkaar als de posities. Een mooi gegeven om mee te gaan bouwen. En gelijk een mooi resultaat, want uiteindelijk is dat toch altijd fijner om te starten. En met nog een bekeroverwinning verzeker je, je van nog extra wedstrijden.

Een oud gezegde luidt: “met doelpunten maken win je wedstrijden, maar met doelpunten voorkomen win je competities”. Kortom de basis en organisatie zullen er op het trainingsveld verder ingeslepen moeten worden. Wat positief opvalt, is de onderlinge coaching en acceptatie. Zowel de gepassioneerde leiding als de ervaren spelers helpen met woord en daad de minder ervaren spelers.

Aanstaande maandag, 12 september om 19:00 uur staat de tweede bekerwedstrijd op het programma. Tegenstander is Roosendaal JO13-2. De wedstrijd is gratis voor seizoenkaarthouders en introducees, dus kom massaal naar thuishaven Sportpark de Wildert, om dit team in ontwikkeling met eigen ogen in actie te zien.