JEKA JO17-2 - Zundert JO17-1 (5 - 1)

zaterdag 26 september 2020, 14:00

JEKA JO17-2 – Zundert JO17-1 (0-1) 5–1

Laten we duidelijk zijn vanaf het begin. JEKA JO17-2 heeft terecht gewonnen van v.v. Zundert JO17-1, want het was een stuk sterker. Toch ging het hier niet over na afloop. Bizarre beslissingen die een wrange smaak achter bij de aanwezigen. Zelfs bij de leiding van het winnende JEKA.

Wat er aan het laatste fluitsignaal vooraf ging? Zundert had een prima trainingsweek achter de rug. Twee pittige trainingen, Job hersteld van z’n verwondingen en voorspoedige voorbereiding. Alleen Merijn was nog niet wedstrijdfit, maar gelukkig heeft ook hij z’n eerste stappen weer op het trainingsveld gezet. Tegenstander JEKA kwam de eerste wedstrijdronde nog niet in actie.

JEKA heeft maar liefst 10 teams in de categorie Onder 17. Hiermee valt er dus wat te kiezen. In de JO17-2 zijn de beste eerstejaars spelers verzameld. In vergelijking, de hele jeugdafdeling van v.v. Zundert heeft 13 JO-teams, waarmee het maximaal 10 elftallen kan formeren. JEKA is dus op voorhand 1 van de sterkste teams uit de liga. JEKA was vandaag gewoon sterker.

Een grote vereniging dus. Een voetbalfabriek zo u wil. Ik neem u mee naar de aankomst op sportpark Beukenlaan in Bavel. JEKA is intussen de grootste club van Bavel, al afficheren ze zich graag als een Bredase club. Nadat er een plaatsje gevonden is op het immer overvolle parkeerterrein, melden we ons zoals gewoonlijk bij het loket. Hier krijg je normaal je kleedlokaal toegewezen. Hier mag je omkleden, maar mogen de tassen niet blijven staan, want de teams moeten aan de lopende band doorgeschoven worden. Je kunt tegen €10.00 borg een sleutel ophalen voor een kooi om je tassen te stallen. Daarna kun je naar een van de zeven veelal kunstgrasvelden. Hier is een warming-up meestal maar kort mogelijk, omdat de wedstrijden kort op elkaar geprogrammeerd staan. Blessuretijd of een training die duurt tot het winnende doelpunt gemaakt is, zijn dan ook lastig voor de logistieke tak van de club.

Vandaag was dit vanwege de Corona maatregelen niet mogelijk, dus mochten we van het loket via de aangegeven route de sleutel ophalen op het wedstrijdsecretariaat. Een hele organisatie, maar we liepen soepel door alle stappen heen, op een manier waarop je nu op Schiphol door de incheck en douane heenvliegt in recordtijd. We hadden dus tijd voor een goede warming-up, want ook het veld, veld 6 was al beschikbaar. Een vlotte voorbereiding, geen reden voor smoesjes of excuses. Had ik al gezegd dat JEKA terecht gewonnen had?

Zundert begon de eerste minuten nog redelijk aan de wedstrijd, maar al snel was duidelijk dat JEKA erg sterk was, vooral voetballend. Heel soepel ging de bal van voet-naar-voet, driehoekjes werden gemaakt en de derde man werd steeds gevonden, ook al omdat er veel zonder bal gelopen werd. Zundert had hier niet veel tegen in te brengen.

Al in de derde minuut zwijnde Zundert, toen een JEKA speler de bal dicht bij het doel ineens voor z’n voeten vond, nadat eerder een corner weggewerkt was. Zijn poging ging heel ver over. Een minuut later brak Maarten door op rechts. In plaats van de bal naar de vrijlopende Issam te spelen, schoot hij hard over.

In de achtste minuut kwam Job iets te laat uit, mede door het verrassend stroeve kunstgras maakten meer spelers inschattingsfouten. Gelukkig werd hij op de doellijn geholpen door Tijs. Tijs voorkwam een doelpunt en ramde en-passant de bal bijna op de voorruit van een passerende auto. Een minuut later kwam Job precies op het juiste moment uit en voorkwam hiermee een treffer.

Daan, die als een van de weinigen een goede wedstrijd afwerkte, speelde Mikai in de diepte aan. De pass van Mikai kwam via-via gelukkig bij Sem die uit de draai hoog over schoot. Daarna was het weer achteruitlopen en tegenhouden. Dat deed Job dan ook, nu hield hij z’n team op de been met een goede redding in de korte hoek en reactie op de rebound. Het was wachten op een JEKA treffer. Want JEKA was sterker. Toch nam Zundert de leiding. Een vrije trap van Maarten werd matig verwerkt door de doelman, waardoor Jesse de bal in één keer uit de lucht, vakkundig binnen schoot. Helemaal nog niet zo makkelijk. Keurig gedaan. Zundert op 0-1.

JEKA ging niet bij de pakken neerzitten. Het was weer Job die in een 1-op-1 duel als winnaar uit de strijd kwam. Fallou, Harold en Tijs, probeerden met Daan de aanvallen tegen te houden. Dit ging meestal goed, maar doordat er op het middenveld en voorin weinig beweging en balbezit was, werd het wel heel erg druk. Ook verdedigende middenvelder Tieme had z’n handen vol aan het afstoppen van alle doorkomende backs en middenvelders. De keurige spelers in het rood-wit-blauw konden naar hartenlust aanvallen.

De drie voorste spelers hadden een soort van snipperdag genomen. Steeds verloren ze de duels of waren ze de bal snel kwijt. Het vrijlopen zonder bal gebeurde nauwelijks. Het was veel te afwachtend. Op momenten leek het wel of er mikado gespeeld werd, wie bewoog was af! Mede hierdoor werd Zundert overlopen. De 1-1 leek te vallen, maar werd na overleg met de grensrechter die gedecideerd bij z’n visie bleef, geannuleerd. Zo kan Zundert met een onterechte, maar lekkere tussenstand gaan rusten.

Afgelopen week overleed de markante Bredase ex-scheidsrechter Frans Derks op 89-jarige leeftijd. Voor het duel tussen JEKA en Zundert was een zeer vriendelijke man als scheidsrechter aangesteld, echter niet iemand die gezegend is met het loopvermogen van Frans. Zelfs niet met het loopvermogen van Frans in de laatste dagen van z’n leven. Van grote afstand aanschouwde hij de gebeurtenissen. De beslissingen waren niet partijdig, alleen opvallend, bijzonder en apart. En vaak niet in lijn met hetgeen er voorviel op het veld. Hij zou later een zware stempel op de wedstrijd drukken. Een wedstrijd, waarin JEKA, mocht ik het nog niet gezegd hebben, sterker was.

Zundert hield nog een minuut of 10 stand, alvorens het een penalty tegen kreeg. Een terechte penalty want er was een overtreding gemaakt door Zundert. De scheidsrechter beoordeelde dit ook als strafschop. Hij stond echter zo ver van de situatie dat het lang duurde voor hij de stip kon aanwijzen. De pingel werd droog en vol vertrouwen vlak langs Job tot doelpunt gepromoveerd. Zundert probeerde deze stand zo lang mogelijk vast te houden. Het werd vooral tegenhouden. De lange ballen naar voor kwamen net zo snel weer terug, maar dan in combinatievorm. Job voorkwam met een grandioze actie nog maar eens een keer een achterstand. Joey die in de rust in de ploeg gekomen was voor Jesse probeerde nog wel de spirit terug in de ploeg te krijgen, maar tevergeefs.

Zundert kwam er halverwege de tweede helft een keer gevaarlijke uit. Een dubbele een-twee tussen Sem en Maarten, werd door de laatste net voorlangs geschoten. En toen deze kans op de voorsprong gemist werd, brak JEKA in de tegenstoot uit. De toegekende vrije trap stuiterde in het zestien meter gebied, waarna een aanvaller van de tricolores de bal binnenkopte. Toen niet veel later balverlies met de 3-1 werd afgestraft leek de wedstrijd gespeeld. Zeker gezien het spel Zundert op de mat legde. Toch meende de doelman van JEKA steeds te moeten tijdrekken. Hiervoor kreeg hij van de arbiter dan ook de gele kaart te zien. Dat betekent 10 minuten tijdstraf voor de keeper. En dus kansen voor Zundert om zich tegen 10 man, zonder doelman terug in de wedstrijd te knokken. Maar deze mocht blijven staan. Bij latere navraag bleek dat de kaart inderdaad getoond was, maar met de mededeling, “nog 1 keer, dan krijg je deze!”.

De warrige beslissingen over en weer hielden de gemoederen bij de spelers en coaches aan beiden kanten bezig. Er was geen touw aan vast te knopen. In kop-of-munt is meer structuur te ontdekken, dan in de beslissingen van de leidsman. De 4-1 was het toppunt. Zundert had een corner, waardoor iedereen vlak voor de doelman van JEKA stond. De uitbraak was supersnel. Job redde weer knap. De aanvaller van de tegenstander liep echter nog een keer door op Job en raakte hem hard op z’n hoofd. Vrije trap en wellicht een kaart leek de logische uitkomst. De scheidsrechter was echter nog in het strafschopgebied aan de overzijde van het veld. Aangekomen op plaats delict besloot hij het doelpunt goed te keuren. Enfin, wat zullen we zeggen. Maar even niets. Job moest in ieder geval de strijd staken. Tieme trok de keepertrui van Job aan en Jesse kwam terug in het veld.

In de resterende 10 minuten mocht JEKA nog 1 doelpunt achter de gelegenheidsdoelman schieten en zo de stand op 5-1 brengen. Hiermee kwam een einde aan een bijzonder duel. Een duel waarin JEKA JO17-2 liet zijn een goed team te hebben. Zundert JO17-1 te weinig liet zien. Het moet echt als team met alle linies knokken om tot resultaten te komen. Dit was vandaag onvoldoende het geval. Vooral voorin, normaal toch een sterke en gevaarlijke linie, liet het drietal het teveel afweten, waardoor het middenveld en achterhoede in de problemen kwamen. Hierdoor was de opbouw ook niet goed, te veel lange ballen, waar de voorhoede weer weinig mee kon. En zo belande het spel van Zundert in een vicieuze cirkel.

Jammer, maar ook een mooi leermoment. Na drie overwinningen en 1 gelijkspel is dit misschien voor de langere termijn wel beter ook. Er moet deze week hard gewerkt worden op het trainingsveld om zo aanstaande zaterdag tegen Steenbergen JO17-1 weer te laten zien, hoe goed er gevoetbald kan worden. Want dat de mannen kunnen voetballen hebben ze al laten zien, alleen niet vandaag. En JEKA was gewoon een goede ploeg!

Kom kijken naar de revanche op zichzelf van Zundert JO17-1 aanstaande zaterdag om 15.00 uur op sportpark de Wildert. Steenbergen JO17-1 is dan de tegenstander.

Opstelling: Job [W: Jesse], Fallou, Tijs, Harold, Daan, Issam, Tieme, Maarten, Jesse [W:Joey], Mikai en Sem.

Wissel: Joey.