Klundert JO15-1 - Zundert JO15-1 (3 - 2)

zaterdag 16 november 2019, 10:15

Klundert JO15-1 – Zundert JO15-1 (0-1) 3-2

Na de zwaarbevochten 1-0 overwinning op TSC JO15-2 stond deze week een krachtmeting met Klundert JO15-1 op de rol. Een sterkte tegenstander waar Zundert de afgelopen jaren wel regelmatig van won, maar het nooit eenvoudig had.

Op de ochtend van de wedstrijd, moest Tymo zich helaas ziek afmelden. Hierdoor bleven er nog 11 spelers inclusief keeper over. Tieme was een weekendje weg, maar kwam op-en-neer naar Klundert om z’n verantwoordelijkheid als aanvoerder te tonen. En om de shirts terug te brengen. Omdat het een ochtendwedstrijd was, was er niet veel tijd om een reservespeler te zoeken. Giovanni was bereid om mee te gaan en op de bank te starten. Erg fijn dat hij dit wilde doen.

Toen de shirts ook in Klundert gearriveerd waren, kon de voorbereiding beginnen. Een goede felle warming-up en partijspel werd afgesloten met de gebruikelijke afwerkvorm. Roy kreeg weinig te doen, de ballen vlogen bijna allemaal hoog over. Niet echt iets wat vertrouwen gaf.

Zundert ging uitstekend van start. Toch zal ik even beginnen met een puntje van frustratie. De jonge selectie van Zundert JO15-1 trof in Klundert JO15-1 een tegenstander met drie dispensatiespelers uit de JO17 en een meisje dat gebruik maakte van de dispensatie-regeling voor meisjes. Zo stonden er geheel volgens de maximale reikwijdte van de regels, 4 oudere tegenstanders bij de tegenpartij in het veld. Leeftijd zegt niet altijd alles, maar toch. Uit de fysieke kenmerken was ook zonder verdere toelichting op te maken, wie deze spelers waren. Maar ook dat zegt nog niet alles. Wel vaker worden wat minder getalenteerde jongens of meisjes een lichting jonger ingezet. Helaas voor Zundert JO15-1 was dit hier niet het geval, de drie beste spelers waren de dispensatiespelers. Kortom, Zundert moest aan de bak. Tot zover dit verhaal, want Klundert doet niets verkeerd, maar het voelt wat onrechtvaardig, zeker gezien de ontwikkeling van het scoreverloop.

Zundert ging dus zoals gezegd prima van start. Na een mooie combinatie tussen Tieme en Floor, besloot Tieme de bal nog een keer terug te leggen, waar zelf vuren een betere optie geweest was. Ook op links ontstond een mooie aanval. Mikai speelde zich vrij en stak Mike weg, die de bal goed voorzette, maar net Floor niet kon bereiken.  Tussendoor combineerde Zundert bij momenten uitstekend. Issam bestreek de hele rechterflank en zorgde regelmatig voor gevaar met schoten en voorzetten. Aan de linkerzijde deed Mike hetzelfde. Hierdoor was Zundert toch wel verrassend de bovenliggende partij. In de 15e minuut werd Sieb netjes alleen richting de doelman weggestuurd. Sieb liet zien geen echte goalgetter te zijn. Zijn inzet was te slap om de keeper te verrassen.

Niet veel later viel een voorzet van Klundert wat per ongeluk op de lat bij Zundert. En 5 minuten later teisterde één van de oudere tegenstanders ook het houtwerk boven Roy met een afstandsschot. De kopbal uit de rebound werd door Roy goed gepakt. Daar kwam Zundert goed weg. Maar veel meer gevaar kwam er eigenlijk niet voor rust van de tegenstander. Fallou stond weer vaak op de goede plaats. Dagmawi bevestigde z’n goede vorm van de afgelopen weken en was foutloos in de verdediging. Ook Floris, de no-nonsense verdediger was weer een rust in de branding. Er kwam eigenlijk geen enkel gevaar over de linkse kant van Zundert. Floris was verdedigend stabiel en aanvallend direct in z’n opbouw.  Hiermee zette hij ook een aanval op, waarin Mike de doelman tot een redding dwong. Niet veel later moest de doelman na een mooie aanval met Mike en Mikai in de hoofdrol weer in actie komen. Hij liet de bal los. De attente Mike zag z’n kans en dook op de bal. Zijn poging werd echter weer gekeerd door de keeper.

Pas in de 32e minuut was het raak. Roy speelde een bal snel in naar Fallou, die met grote passen oprukte. Hij zag de vrijstaande Mikai, die Floor in z’n ooghoek zag vertrekken. Zijn bal in de diepte werd door Floor goed meegenomen, toch maakte het zich nog moeilijk met haar tegenstander in de rug. Alleen voor de keeper toonde ze haar grote talent door rustig te blijven en de bal langs de doelman te schuiven. 0-1 vlak voor rust.

In de rust tijdens de ranja  volgde het haast wekelijkse verhaal. De coaches lijken wel op ouderwetse elpees die blijven hangen: “Jullie spelen goed, jullie zijn sterker en beter. We geven nauwelijks kansen weg, maar hebben echt te veel kansen gemist. Het had al beslist kunnen zijn. Volhouden, blijven combineren, niet te veel de lange bal. En killen voor de goal”

Zonder wissels ging Zundert verder. Er werd hard voor elkaar gewerkt. En de niet met name te noemen spelers die in het begin nog te veel voor zichzelf speelden, gingen beter combineren en sneller spelen. Met al na twee minuten succes. De agressief spelende Mike, pakte de bal van z’n tegenstander af, aarzelde geen moment en speelde de bal naar Mikai. Die speelde ook z’n tegenstander voorbij en snelde naar het doel. Met een perfecte voetbeweging en veel rust schoot hij de bal onhoudbaar in het zijnetje. 0-2.

Klundert leek het even helemaal kwijt. Sieb pakte een mislukte doeltrap op en zocht Floor. Hij kreeg de bal terug en schoot zonder resultaat op de doelman. En ook Mikai en Floor hadden met iets meer precisie kunnen scoren. Toch leek niets een overwinning van Zundert in de weg te staan. Totdat ogenschijnlijk ongevaarlijk balverlies rechtsvoor grote problemen veroorzaakte. Te veel spelers stonden uit positie. Hierdoor kwam iedere Zundertse verdediger een stap te laat. De bal werd goed binnengeschoten. Roy kon hem helaas net niet meer keren. Maar nog steeds stond Zundert voor en leek er gezien het spel weinig aan de hand.

Met een counter stuurde deze keer Mikai, Mike weg. Die leek op weg naar de 1-3. Toch had hij teveel tijd nodig, waardoor er een verdediger tussen kon komen. Zundert heeft geen enkele linksbenige speler in het team, waardoor spelers soms in onnatuurlijke situaties komen en daardoor meer tijd nodig hebben om het sterke been in te schakelen.

Rick, die het vandaag lastig had tegen 1 van de dispensatiespelers, meer dan normaal naar een sliding moest grijpen om de tegenstander een halt toe te roepen, zette een goede aanval op. Hij speelde Tieme in, die z’n lichaam handig tussen de tegenstander en de bal draaide. Hierdoor kreeg Floor vrij veld om op te rukken. Met een mooie pass zette zij Mikai aan het werk, die nu de rust van eerder niet had en miste.

En uit de opvolgende aanval was Klundert wel effectief. Een ongelukkige hobbelbal eindigde in het net. Hiermee stond het 2-2. Klundert drong in die fase al meer aan, maar vond steeds Rick, Floris, Fallou of Dagmawi op de weg. Giovanni kwam Sieb vervangen. Maar nog geen minuut later mocht Sieb al terug het veld in. Mike mocht even gaan zitten, omdat het z’n temperament even niet onder controle had. De drive, passie en wil om te winnen van Mike zijn  een voorbeeld voor velen, maar hierin doorslaan levert niets op.

Na de 2-2 kon het alle kanten op. Sterker nog, de beste kansen bleven voor Zundert. Vooral Mikai had de matchwinner kunnen worden. Tot drie keer toe creëerde hij vanuit het  niets zelf een kans, maar ook tot driemaal toe vergat hij zichzelf en het team te belonen met een treffer. Net als de supporters dachten dat het moeilijkste deel van de actie erop zat, ging het mis in de te gehaaste en wilde afwerking. Het leek dus op een gelijkspel uit te draaien, waar Zundert het minste tevreden mee zou zijn. Echter in de laatste minuut viel een corner voor de voeten van één van de eerder genoemde tegenstanders voor de voeten. Met een knal in de kruising, stond het 3-2. Er werd afgetrapt, maar ook gelijk afgefloten, zodat Zundert niet nog een laatste poging kon ondernemen.

De teleurstelling en boosheid was groot na afloop. En natuurlijk valt het tegen als je met 0-2 voor staat, beter bent en kansen op meer hebt. En natuurlijk valt er meer te zeggen over deze ochtend. Over wissels, tegenstanders, tactiek etc. Maar wat moet blijven hangen is, dat er hard voor elkaar gewerkt is. Dat er geprobeerd is goed te voetballen en minder de lange bal te hanteren. En ook de opmerking van Roy na afloop dat hij 1 of 2 ballen misschien had kunnen tegenhouden, geeft iets van zelfkritiek weer. En dat de tegendoelpunten echt geen blunders of grote fouten waren.

Hopelijk heeft Zundert hiermee een stap gezet in teamgeest en onverstoorbaarheid. Niet letten op de leeftijd van de tegenstander, niet letten op wissels binnen het eigen team, maar letten op eigen taken en eigen goede punten en verbeterkansen. Volgende week is Zundert JO15-1 vrij. Daarna op 30 november een thuiswedstrijd om 13.00 tegen de ongeslagen koploper Roosendaal JO15-3. Komt allen kijken, want Zundert JO15-1 zal alle support kunnen gebruiken in deze pittige wedstrijd.

Opstelling: Roy, Dagmawi, Fallou, Rick, Floris, Issam, Tieme, Mike [W:Sieb] , Floor, Sieb [W: Giovanni], en Mikai.

Wissel: Giovanni