Roosendaal JO17-3 - Zundert JO17-1 (3 - 3)

zaterdag 12 september 2020, 13:15

Roosendaal JO17-3 – Zundert JO17-1 (2-1) 3-3

De ene zaterdag is de andere niet. Deze week speelde Zundert JO17-1 de minste wedstrijd tot nu toe. Toch bleef het ongeslagen. Met 3-3 werd een punt behaald en daarmee de volgende ronde van de beker. Eenvoudig ging het niet. Een reconstructie in de zoektocht naar een verklaring voor deze mindere prestatie.

Het nieuwe normaal? Maar hoe dan? Dit is normaal het weekend na het bloemencorso. Een weekend van bijkomen en nabeschouwen. Dat was nu niet het geval. In Zundert weten we hoe belangrijk bloemencorso is. Een soort nieuwjaar. Je hebt vóór en ná corso. In anderen delen van het land zullen ze denken, hoe ouderwets, een bloemencorso. Een evenement waarin volwassen mannen en vrouwen, knutselwerkjes versieren met bloemetjes en deze trots aan elkaar laten zien. Maar in Zundert zien we dat anders.

Dan terug naar de andere belangrijke bijzaak in het leven, voetbal. De voorbereiding was erg rommelig. Door het wachten op de uitslagen van Corona testen, was het de hele vrijdag en zaterdagochtend spannend wie er mee konden doen en wie niet. Uiteindelijk hadden Issam en Tieme de uitslag niet op tijd binnen en mochten dus niet meedoen. Dat de testen in Roosendaal uitgevoerd zijn, deed vragen over sabotage opwerpen. Zou Roosendaal bewust de resultaten achterhouden, zodat deze twee basisspelers niet mee konden spelen? Het blijf speculeren. Daarnaast was nieuwe aanwinst Merijn nog te geblesseerd om het wedstrijdtenue aan te kunnen trekken.

Dat we tegen het derde team van Roosendaal moeten lijkt een makkie. Maar Roosendaal heeft 7 teams in de categorie JO16-JO17, waar wij net 2 teams in het veld kunnen brengen.

De kleedlokalen mochten niet gebruikt worden. Ook het vullen van bidons en het gebruik van het toilet in Roosendaal werd ontmoedigd. Hierdoor moest Zundert zich voor de reis naar Roosendaal omkleden op het eigen sportpark. Daar aangekomen werden we van het kastje naar de muur gestuurd, al voor we een ruimte hadden voor het opslaan van de tassen en waardevolle spullen. Op dit soort momenten ben je weer extra trots op de duidelijk herkenbare wedstrijdcoördinatoren bij v.v. Zundert. Tenslotte bleek de wedstrijd ook op het verfoeide kunstgras.

Een heleboel zaken die een prettige voorbereiding op de wedstrijd verhinderde. Toch kunnen we hier de verklaring voor de lamlendige warming-up niet op terug voeren. De motivatie moet ongeacht de omstandigheden altijd uit jezelf komen.

Ondanks deze matige voorbereiding kwam Zundert goed uit de startblokken. Binnen 5 minuten had de wedstrijd beslist moeten zijn. Al in de eerste minuut werd Sem, door Jesse op schitterende wijze de diepte in gestuurd, waarna hij beheerst de 0-1 op het scorebord bracht. En kort daarop viel na goed storend werk van Jarno de bal weer in kansrijke positie voor de voeten van Sem. Zijn puntertje raakte de paal. Nog binnen de eerste 10 minuten werd door een aanval over rechts waarbij een hoofdrol voor Daan en Jarno was weggelegd gevaarlijk en had Mikai in z’n run naar de doelman de bal moeten afgeven aan de vrijstaande Sem. Al met al geen vuiltje aan de lucht, zo leek.

Roosendaal begreep dat het vandaag beter over een andere boeg kon gooien. Voetballend was Zundert sterker. Hierop besloot de tegenstander meer de fysieke strijd aan te gaan en de lange bal te hanteren. Met een bonkige, sterke spits en snelle buitenspelers was dit een goed en gevaarlijk concept. Zundert ging hier slecht mee om. Men probeerde op te bouwen, maar was hierin zo slordig dat het, het gevaar over zich zelf afriep. Enkele hachelijke situaties waren het gevolg. Zo ook een aantal vrije trappen, die hierdoor weggegeven werden rond de eigen zestien meter lijn. De eerst ging in de muur, maar de tweede ging in de verre hoek hard binnen. Zo was de goede start na een kwartier al teniet gedaan.

Nog tien minuten later keek Zundert tegen een achterstand aan. Voor het eerst dit seizoen. Een indraaiende vrije trap werd door iedereen inclusief Job verkeerd ingeschat. Het was een koud kunstje voor de spits om de bal binnen te werken.

Roosendaal bleef de bovenliggende partij in deze fase tot de rust. Toch had Zundert de twee beste kansen. Mikai nam de bal goed aan na een vrije trap van Harold, maar z’n afwerking was te slap. En later uit een counter na een mislukte vrije trap van Roosendaal, brak Sem uit. Waar hij in het begin van de wedstrijd niet gezien werd door Mikai, was het nu Sem die vergat de bal naar de vrijstaande Mikai te spelen. Hierdoor ging een reuzenkans verloren.

In de rust werd de tactiek voor de tweede helft doorgenomen. Er moest vooral meer beleving in het team komen. Het was allemaal wat slapjes en oogde ongeïnspireerd. Qua veldspel moest de bal strak en geconcentreerd naar de medespeler gespeeld worden en men moest vooral sneller de zijkanten zoeken.

De tweede helft begon met een hapering. De verwarde man die de wedstrijd in goede banen probeerde te leiden, was iets vergeten. Niet onbelangrijk, z’n fluitje lag nog in z’n kleedlokaal. Toen hij z’n enige gereedschap gevonden had, konden we van start. Marcel was in de ploeg gekomen voor de goed spelende Jarno.

De tweede helft was verschrikkelijk om naar te kijken. Alles wat in de rust was besproken werd niet gedaan. Zundert leek rijp voor de slachtbank. Gelukkig was het Job die op bleef letten. In een duel met de aanstormende aanvaller bleef hij het langste staan. De aanvaller werd zenuwachtig en schoot tegen Job aan, die z’n ploeg zo in de wedstrijd hield. Net hiervoor was een kopdoelpunt afgekeurd omdat er buitenspel aan vooraf was gegaan. En net hierna miste drie vrijstaande aanvallers vrij voor Job een indraaiende vrije trap.

Buiten een vlammend schot net naast van Maarten was Zundert nauwelijks gevaarlijk. De 3-1 uit een vrije trap was dan ook terecht. Even later had Zundert ook nog een penalty tegen kunnen krijgen, maar gelukkig zat niet alles tegen. De wedstrijd leek evenwel gespeeld.

Van de kant werd het seintje gegeven dat Tijs meer mocht inschuiven. Met Tijs op het middenveld werd de  beuk er meer ingegooid. Joey en Fallou volgde z’n voorbeeld waardoor het spelbeeld meer in balans kwam. Een bij toeval ontstane uitbraak gaf Mikai ruimte, maar hij schoot te vroeg, waardoor de kans verloren ging.

Hierna ontstond er wat irritatie door het fysieke spel van Roosendaal, waarbij vooral Maarten het moest ontgelden. Maar ook de beslissingen veelal in het nadeel van Zundert wekte irritatie op. Dit bleek achteraf bepalend voor de einduitslag. Zundert ging geïrriteerd een paar stevige duels in de zestien aan. Met deze sturm-und-drang viel de bal goed voor Mikai. Deze keer roste hij de bal hard binnen, waardoor Zundert de aansluiting vond.

Roosendaal legde een identieke aanval op de mat, als die van het afgekeurde doelpunt. Deze keer was het geen buitenspel, maar ging de kopbal over. Uit de counter leek Harold een beslissende pass op Sem te geven, die echter een teenlengte tekort kwam. Toch werd Sem de gevierde man. Hoewel het doelpunt grotendeels op naam van Joey mocht worden gezet. Nadat hij in het begin van de aanval betrokken was, kwam ook in de eindfase de bal bij Joey. Joey kon zelf schieten, maar zag dat Sem er nog beter voor stond. Sem krulde de bal met een precisie van een hartchirurg in de verre kruising. Met nog een kleine 10 minuten op de klok wankelde Roosendaal.

Zundert had genoeg aan een gelijkspel. Beide ploegen zochten de overwinning, maar gek genoeg ontstond er geen gevaar. Het spel speelde zich veel af op het middenveld. Jarno kwam terug in de ploeg voor de geblesseerde Mikai. De defensie met Marcel, Tijs, Harold en Daan schoot alles weg. En daarvoor bikkelde Jesse, Joey en Fallou om het gelijkspel over de streep te trekken. Dit lukte dan uiteindelijk ook. Zundert speelde gelijk en gaat door naar de volgende ronde van de beker.

In de slechtste wedstrijd tot nu toe werd uiteindelijk niet verloren. De eerste 5 minuten waren ondanks de slechte voorbereiding uitstekend. Daarna volgde een matige fase, zowel qua spirit als qua uitvoering. Uiteindelijk door een opportunistische scrimmage uit frustratie, draaide de wedstrijd toch nog, waarna deze zonder problemen werd uitgespeeld.

Een mooie les voor de JO17-1. De concentratie en teamspirit moet goed zijn, anders komt men in de problemen, zelfs tegen een tegenstander uit een lagere klasse. Volgende week tegen UVV’40 JO17-1 zal Zundert JO17-1 van de eerste tot de laatste minuut scherp moeten zijn. UVV’40 verloor vandaag met 0-3, maar had eerder met 20-0 en 6-0 gewonnen in de beker.

Wat dit betekent voor de competitie? Kom dit zelf bekijken zaterdag 19 september om 15.00 uur op sportpark de Wildert.

Opstelling: Job, Daan, Tijs, Harold, Fallou, Jarno [W: Marcel]:, Jesse, Maarten, Joey, Mikai [W: Jarno] en Sem.

Wissel: Marcel.