WDS'19 JO19-1 - Zundert JO19-1 (2 - 2)

zaterdag 17 december 2022, 14:00

WDS’19 JO19-1 – Zundert JO19-1 (0-1) 2-2

Kampioenswedstrijden zijn meestal niet de beste wedstrijden. Ook voor de JO19-1 ging het binnenslepen van de titel moeizaam. Het speelde niet eens slecht, maar de tegenstander was stug en wilde graag het feestje van Zundert verstoren. Deze keer is een verslag eigenlijk niet nodig, want heel Zundert leek wel uitgelopen voor dit evenement. De voertaal langs de reling was duidelijk Zunderts en de kleuren rood en zwart. Vanwege een combinatie van historische waarde en dwangmatigheid van uw verslaggever toch een kort relaas van de gebeurtenissen.

Zonder de vakantievierende Sieb vertrok de selectie toch wel gespannen naar Breda. Waar bij Sieb op het paradijselijke eiland Curaçao het kwik de 28 graden aantikte was het in het andere Paradijs een stuk koeler. De temperatuur kwam in Breda op sportpark Paradijs niet boven het vriespunt. Daarom was er vooraf veel spanning of de wedstrijd wel of niet doorging. De ene na de andere club gelaste de wedstrijden af. Gelukkig was er kunstgras bij WDS’19. De gemeente had bij een vereniging met een gelijke omvang als Zundert zelfs twee velden voorzien van plastic bekleding.

Uiteindelijk kwam er witte rook uit de telefoon. De wedstrijd ging door. De rayonhoofden uit de Haagse Beemden oordeelden dat er prima rondetijden mogelijk waren op het veld. Kortom: “It giet oan”. En dit was nog maar één van de factoren die de kampioenskoorts naar gevaarlijke hoogten stuwde. Er waren achter de schermen veel zaken geregeld. Er waren flessen champagne, er waren kampioensshirts, er was Bengaals- en kabaalsvuurwerk, er waren spandoeken, er was een voorbeschouwing, er was een speciaal wedstrijdaffiche, er waren medailles, voorzitter Sacha en voorzitter van de jeugdcommissie Bianca waren aanwezig, kortom dit mocht niet meer misgaan. Misschien werd het noodlot wel teveel getart of in de hedendaagse taal, er werd volop gejinxt.

De technische staff durfde het aan om Jesse, Jarno en medetopscoorder Issam op de bank te houden in deze wedstrijd. Zundert zocht vanaf de aftrap de goal van WDS’19 op. Men wilde snel afstand nemen om uit de problemen te blijven.

Er werd geprobeerd te combineren vanuit de achterhoede. Op links was Luca weer sterk op dreef als linksback. En ook aanvallend was de moeilijk bespeelbare linkerkant actief en dreigend. Op rechts gold eigenlijk hetzelfde, waarbij de crossballen van Harold nog een extra wapen blijven.

Daan organiseerde de formatie sterk en vakkundig, waardoor Zundert nooit in de problemen kwam. Floris schakelde z’n directe tegenstander volledig uit en kon ook nog assisteren bij de backs als de situatie er om vroeg.

Na elf minuten kreeg Zundert een penalty. Een mooie aanval leek in eerste instantie afgeslagen tot de bal voor de voeten van Mikai viel. Die verschalkte de doelman met een schot, maar zag een verdediger op de doellijn, als ware hij Messi tegen Nederland, de bal uit het doel slaan. Strafschop en een gele kaart. Met de scheidsrechter is gelijk de beste man van het veld genoemd. Wat een autoriteit, wat een persoonlijkheid. Hij bracht deze potentieel explosieve wedstrijd fluitend (ik maak hem gewoon) tot een eind.

Sinds vorige week weten we dat Tieme de man voor dit soort klusjes is. De buffelaar op het middenveld lijkt op dat soort momenten ijsklontjes in z’n aderen te hebben. Hard en onhoudbaar joeg hij z’n ploeg op voorsprong 0-1. Het legioen vierde een feestje en er klonken enkele knallen die doen vermoeden dat het hier niet om trektouwtjes ging.

Zundert ging door. Een vloeiende aanval over links met Luca en Maarten in een hoofdrol kwam bij Mikai die hard en laag voorgaf. Tijs kwam knap voor z’n tegenstander, maar trof de sterke doelman op z’n pad. De opvolgende corner belandde in een ouderwetse scrimmage. Een poging of 5-6 binnen 10 seconden, maar geen treffer. De marge moest echt vergroot worden om zeker te zijn dat de voorbereidingen in daden omgezet konden worden. Merijn veroverde de bal in de as en stoomde met de bal aan de voet op. Op het juiste moment lanceerde hij Sem. Sem schoot oog-in-oog met de doelman in het zijnet.  En hiermee was de storm op rechts nog niet klaar. Harold veroverde de bal met een sliding en gaf direct een pass op Sem. In een 1-op-1 duel met de doelman, kwam de laatstgenoemde als overwinnaar uit de strijd.

Tieme nam van grote afstand het doel nog een keer onder vuur, de bal verdween nipt over de lat. En vlak voor de rust, speelde Harold Sem in, die hem direct doorspeelde op de doorgelopen rechtsback. In de zestien haalde Harold hard uit en zag zijn poging net langs de verkeerde kant van de paal suizen. Één-tweetjes zijn gewoon niet te verdedigen. Zo bleef het 0-1 bij rust. Bij WDS’19 was intussen al een paar keer gewisseld, waarbij ook een speler van het veld gehaald werd die wel heel veel harde overtredingen beging.

Na de ranja, kwamen Jarno en Issam in de ploeg voor Floris en Mikai. Zundert ging verder met waar het voor rust geëindigd was. Met voorzetten van Maarten op Tijs en Issam was Zundert dichtbij een grotere voorsprong. Jesse was Sem af komen lossen die na een charge niet verder kon.

Jarno nam de taak van Harold op rechts moeiteloos over en Issam en Jesse zorgden met hun snelheid voor nog meer dreiging. Toch ging het mis. Binnen drie minuten was een voorsprong een achterstand. En was het binnenhalen van het kampioenschap ver weg.

Eerst verdween de bal op de stip na een handsbal in een duel. Roy keerde de penalty bijna, hij zat in de goede hoek en raakte de bal nog aan. Drie minuten later nam een tegenstander de bal ineens op de slof. Dit zondagsschot op zaterdag vloog onhoudbaar binnen. Nu moest Zundert in de achtervolging. Dit was vooral te wijten aan het niet verder afstand nemen voor rust. Intussen kon Roy met een nuttige redding een grotere achterstand voorkomen.

Zundert probeerde te blijven combineren en voerde de druk weer op. Mikai en Luca kwamen nog terug in de ploeg. Tieme was met een vrije trap nog een keer dichtbij en Daan leek de gevierde man te worden toen hij een vrije trap van Maarten achter de doelman kopte. De grensrechter vlagde echter voor buitenspel, waardoor de scheidsrechter niets anders kon doen, dan het doelpunt af te keuren. Alles leek verloren.

Totdat uit een corner van Maarten, Daan van de sokken werd gelopen door een speler van WDS’19. Daan had de scheidsrechter geattendeerd dat dit bij iedere corner gebeurde. Hierdoor lette de referee hier scherp op. En ja, het was weer prijs. Met nog drie minuten op de klok, strafschop Zundert. Tieme, het ijskonijn uit Zundert, pakte stoïcijns de bal op. Hij probeerde zich af te sluiten voor de tegenstanders die “in z’n hoofd probeerden te komen”. Hij voelde de verantwoordelijkheid en probeerde zich te concentreren. Hard en zuiver schoot hij de bal achter de keeper. Het sportpark ontplofte. Ineens was de kou en de wind vergeten. Het was ineens echt een paradijs.

Nog 2 minuten en extra tijd moesten er gespeeld worden. Die kwam Zundert zonder kleerscheuren door. Dus kampioenschap binnen! Daarna begonnen de festiviteiten. De baksponsors melden zich in de groepsapp, de champagne werd ontkurkt, de shirts werden aangetrokken, de medailles omgehangen, waterzakken werden omgekieperd over de leiders en de gebruikelijk kiekjes werden geschoten.

Daarna werd de reis naar de kantine in Zundert ingezet. Ook hier was het gezellig druk. De mannen kwamen binnen onder de klanken van “We are the Champions”. Na een ovationeel applaus, de schaal hakkedellen en kan ranja van de vereniging konden de festiviteiten los barsten. Het clublied werd meerdere keren luidkeels mee geblèrd. En verder…. “What happens in de kantine, stays in de kantine.”

Van harte gefeliciteerd! Nu even herstellen en na de winterstop weer knallen in de eerste klasse.

Opstelling: Roy, Harold (W: Floris), Daan, Floris (W: Jarno: W: Luca)), Luca (W: Mikai), Tieme, Merijn, Maarten, Mikai (W: Issam), Tijs en Sem (W: Jesse).

Wissels: Jarno, Jesse en Issam.