Zundert 5 - april

maandag 1 mei 2017, 0:00

April

Buiten een onnodige nederlaag tegen VVR, is Zundert 5 dit jaar nog ongeslagen. Ook de start van april van de mannen-op-leeftijd was weer dik in orde. Tegen de mannen uit ’t Heike werd een enerverende wedstrijd op de Zundertse weide afgelegd. De duels tegen Rood Wit kenmerken zich tot veel verbale en fysieke strijd tijdens de wedstrijd, waar de randen van het betamelijke opgezocht worden. Maar buiten de lijnen, blijkt eens te weer dat inwoners van beide dorpen elkaar eigenlijk meer liggen dan men zelf toe wil geven.

De app. groep van de Veteranen die wijzigde van “Veteranen” via “Helden”, naar “Zundert 5 toppers!” tot “Zundert 5 tobbers! En weer terug naar “Zundert 5 toppers!” gaf deze maand vele signalen dat er weer iemand jarig was. En als je de mannen hoort klagen over de baas, de vrouw, de buurman of het eigen lichaam dan lijkt het wel of ze een hondenleven hebben. Gelukkig is dit niet zo, want dan zou de mensenleeftijd met factor zeven verhoogd dienen te worden. Een ding is zeker daarvan heeft Hallmark geen standaard wenskaarten.

In deze rubriek wordt er nog wel eens laatdunkend gesproken over de verrichtingen van de pré-pensionadas-op-noppen, maar veerkracht kan ze niet ontzegd worden. En daarmee wordt niet alleen de veerkracht van de buik bedoeld, nee de veerkracht om een wedstrijd op karakter om te buigen. Zo ook tegen Rood Wit. Na een 0-1 achterstand knokte Zundert zich terug in de match door een doelpunt van Erwin. En even later na een hernieuwde achterstand nog een keer door een doelpunt van André. En zo was de ruststand van 2-2 een zwaarbevochten stand, maar wel één met perspectief. De tweede helft bleek dat beide teams de krachten verspeeld hadden en ontstond een rommelig maar spannend voetbalgevecht, dat een paar minuten voor het officiële tijdstip in onderling overleg beëindigd werd. Waarna in de kantine de derde helft weer een spannend duel werd. Ook de wedstrijd Zundert – Rood Wit stond voor de eerste elftallen op de kalender. Met beide teams in de kantine hoopvol wachtend op dit duel, de ronde van Vlaanderen en Ajax-Feyenoord werd het uiterste van de tapkraan gevraagd. Uiteindelijk werd Zundert 5 op conditie glansrijk winnaar van de derde helft en zo de morele winnaar van de dag.

Een week later stond het duel tegen staartploeg Gesta op de rol. Galder En Strijbeek Ten Aanval werd in de eerste wedstrijd met 12-4 aan de kant geschoven. Toch ging dit niet zo eenvoudig als de uitslag doet vermoeden. Zundert mocht dit niet onderschatten. En deed dit natuurlijk wel.

Aangekomen in Galder bleek dat ook de eerste tekenen van dementie Zundert 5 bereikt hebben. Na omgekleed te zijn, de wedstrijdbespreking gehouden te hebben en de opstelling te hebben doorgenomen, strompelden de heren naar buiten voor een warming-up. Daar kwam men nog een teamgenoot tegen. Die hadden ze vergeten mee te nemen. En als een echt vriendenteam, had niemand de arme drommel gemist.

De wedstrijd bleek toch lastiger dan verwacht. Gesta had een aantal youngsters opgesteld. Hé Calimero, hoor ik u denken, dit is toch iedere week. Inderdaad is Zundert 5 een van de oudste teams in de league. En zijn er ook extreem veel 50plussers nog actief. Hieruit blijkt dat sporten, op welke bedenkelijk niveau dan ook, lichaam en geest jong houdt. Terugkomend op de youngsters bij Gesta, dat er een aantal 18-19 jarige meededen en begin twintigers is gebruikelijk, maar een 16-jarige rechtsbuiten die de strijd aan mocht gaan met de 57-jaar jonge René is toch wel straf. De moeder (!) van de rechtsbuiten was vol trots dat haar zoon de dag ervoor ook al gespeeld had met de J017 jeugd en zelfs met 5-3 gewonnen had. Uit het enthousiasme kon opgemaakt worden dat winnen en Gesta blijkbaar niet vaak hand-in-hand gaan. Uiteindelijk won routine het van jeugdigheid.

In een wedstrijd die op-en-neer ging trok Zundert uiteindelijk aan het langste eind. Een vroege 1-0 achterstand door onnodig balverlies door de zelfbenoemde balartiest op links was een voorbode voor een moeilijke ochtend. Erwin trok de stand gelijk. Hij vond het net voor de tweede week op rij. Met een 1-1 ruststand was alles mogelijk. Met wederom een tactische aanpassing van het kabaal uit de Wielewaal werd de tweede helft ingezet. En al snel was het prijs. André punterde ouderwets met de tutter de bal achter de doelman. Peter vergrootte de marge met een hard schot uit een schitterende counter.

Daarna kreeg een afstandsschot een dusdanig onverwachte curve op het hobbelige veld dat zelfs de fantastische doelman Sascha te machtig was. Zo werd het nog even spannend. Gesta zette aan en Zundert was licht in paniek. Maar met prima uitgevoerde counters tilden wederom André en Peter de stand naar een mooie score. Wellicht wat geflatteerd, maar wederom een bewijs dat onze oldtimers veel karakter hebben in de oude lichamen.

Wat daarna volgde klinkt positief, maar is funest voor de oude lijven van de mannen van Zundert 5. Twee weken zonder voetbalprogramma volgden. Hiermee werd een positieve flow abrupt doorbroken. De mannen zijn gebaat bij rust, regelmaat en reinheid. De oude traditionele waarden. Dus twee vrije voetbalweekenden waren niet gewenst. Pas op de laatste dag van april mocht men toch nog één keer in de wei. De laatste thuiswedstrijd van het seizoen stond op het programma. Een wedstrijd tegen Papendrecht 2, waar mede door zeer partijdig fluiten, de punten achtergelaten werden in de uitwedstrijd. Zundert had 10 fitte spelers, 3 kwakkelaars en 2 inleners. Sam was bereid het doel nog een keer te verdedigen en rustend lid Ronald bond naar 13 jaar van inactiviteit z’n kicksen nog eens onder. Dit rustende lid traint overigens wel en heeft daarmee soms meer lichaamsbeweging dan de echte veteranen van de club.

De eerste helft was Zundert sterker, maar kon het verschil niet in doelpunten uitdrukken. Aan de eigen kant van het veld, was het aan een drietal knappe reddingen van Sam te danken, dat de brilstand het rustsignaal haalde. De aanvallen van Zundert waren speels en ondeugend, maar leidde niet tot een doelpunt. Zoals gebruikelijk moest de technische staf zichzelf in de rust corrigeren. Zelf reppen ze van tactische meesterzetten om de wedstrijd te doen kantelen, terwijl supporters en spelers het toch echt over repareren van eigen missers hebben.

Het werkte overigens wonderwel weer voortreffelijk! De tweede helft toonde een effectiever Zundert. Papendrecht kreeg de bal minder bij de snelle jeugdspelers voorin, doordat Erwin gekoppeld werd aan de sterke nummer 8 van de enige tegenstander van boven de sloot. De in het wit gehulde oudjes speelden een prima tweede helft. Eerst was het André die attent reageerde bij een bal die in het doelgebied bleef hangen na een corner, niet veel daarna was het Rudolf die geheel vrijstaand uit wederom een corner de 2-0 tegen de touwen joeg. Daarmee was het verzet van Papendrecht gekraakt.

Zundert liep via goede aanvallen uit naar 4-0 door doelpunten van Ronald en wederom André. Hierna begon het grote wisselen, wat de wedstrijd niet beter maakte. Een schitterend afstandsschot bracht de stand op 4-1, maar echt spannend werd het niet meer. Mede doordat André zijn hattrick vol maakte met een prima doelpunt. Het slotakkoord was een actie van Corné, die voor de verandering eens voor eigen succes ging, met een curve schoot hij de bal met de binnenkant van z’n voet achter de verbouwereerde doelman. Hiermee kwam de eindstand op 6-1. En had Zundert de vijfde plaats stevig in handen. Zelfs de vierde plaats behoort nog tot de mogelijkheden, maar daarvoor is het wel afhankelijk van het resultaat van Sprundel – Schijf volgende week. En moet het zelf de mooie reeks voortzetten met een overwinning tegen Beek Vooruit in de seizoen afsluiter.

Moerse Boys mag dan ongeslagen kampioen zijn geworden met 29 punten voorsprong op Zundert. Toch mag het van geluk spreken dat de competitie niet langer duurt, want de diesels in Rood Zwart zijn echt op stoom gekomen. Als het seizoen langer had geduurd, dan had ik het nog willen zien of Moerse Boys deze relatief kleine marge had kunnen behouden. Hoe dan ook, nog 1 wedstrijd en dan zit het seizoen erop. En op 20 mei komen de mannen nog één keer bij elkaar om het seizoen af te sluiten en reken maar dat dit soort feestjes heftiger zijn dan menig kampioensfeestje bij andere clubs. En in ieder geval zullen de verhalen groots en meeslepend zijn, waarbij niet uitgesloten kan worden dat men zichzelf alsnog tot kampioen uitroept. O en voordat ik het vergeet, TOPPERS staat voor Te Oude Potige Prutsers en Roestige Spelers.