Zundert JO17-1 - Moerse Boys JO17-1 (2 - 1)

zaterdag 19 februari 2022, 15:00

Zundert JO17-1 – Moerse Boys JO17-1 (1-1) 2-1

Voetbal is de belangrijkste bijzaak van het leven. En derby’s stijgen daar nog boven uit. Toch is het woordje bijzaak helaas ook nu weer doorslaggevend. Verenigingsman en leider van Moerse Boys JO17-1, Dennis van Eekelen, vecht een oneerlijke strijd tegen een verschrikkelijke ziekte. Ik wist het tot voor kort niet, terwijl ik hem als leider de afgelopen maanden een aantal maal ben tegengekomen. En hem tweemaal heb mogen feliciteren met een overwinning. Wat een vechter!

Ik merk, hoor en voel de impact die Dennis heeft op Moerse Boys, de JO17-1 en alle medeleiders en spelers van dit team. Niets dan respect voor de wijze waarop Dennis en zijn naasten met deze oneerlijke situatie omgaan. En wat fijn om hem op de tribune aanwezig te hebben. Hopelijk niet voor het laatst! Ik wil namens v.v. Zundert JO17-1, Dennis en iedereen die hem lief heeft nog een mooie tijd toewensen! Dennis, je hebt indruk gemaakt op velen!

Hoe dan over te schakelen naar een wedstrijd tussen leeftijdsgenoten van Moerse Boys en Zundert?  Waar gaat  het over? Hoe belangrijk is het? Heel belangrijk als het goed met je gaat! Van ondergeschikt belang als dit niet het geval is. Toch ga ik de overstap naar de wedstrijd maken, want ook bijzaken verdienen aandacht.

Vandaag stond dus voor de derde maal in 6 maanden de derby tussen v.v. Zundert JO17-1 en Moerse Boys JO17-1 op het programma. In september verloor Zundert dik met 6-1 en had het vooral voor rust niets in te brengen. In december kon Zundert veel meer tegenstand bieden en verloor het schlemielig, maar niet onterecht met 1-0. Zundert manoeuvreerde zich dus in de rol van underdog.

De voorbereiding was rommelig. Dirk en Jeroen hadden al weken niet of nauwelijks kunnen trainen. Tymo was vorige week geblesseerd uitgevallen en kan voorlopig ook niet meedoen. Daarnaast moesten we 3 krachten uitlenen aan de JO16-1. Met wat inventiviteit is dat gelukt, zodat én de JO16-1 hulp kreeg (en zelfs nipt won) én de mannen van de JO17-1 niet te veel belast werden voor de eigen wedstrijd.

Zundert begon overtuigend aan de match. Het greep Moerse Boys bij de keel. Al in de eerste minuut was het Mike die goed doorzette. Met zijn uiterste krachtsinspanning bereikte hij Issam die een mooie actie maakte, maar z’n inzet gekeerd zag door de doelman.

Zundert had onverwachts de overhand. In de 7e minuut ontsnapte Issam na een mooie aanval, hij werd aan z’n shirt vastgehouden, waardoor hij niet verder kon. De scheidsrechter, die uitstekend floot, oordeelde dat de sliding die ook ingezet werd correct was. Dit klopte natuurlijk ook, maar Issam kon niet verder door het slimme vasthouden van z’n tricot. Helaas moest Jeroen zich na een minuut of 10 al laten vervangen. Dirk kwam er na een periode van blessureleed voor hem in. Jeroen speelde overigens in de beperkte minuten een prima wedstrijd, hij liet wederom zien een betrouwbare back te zijn.

Zundert hield de wurggreep vast. Een scherpe vrije trap van de ijverige Sieb werd weggekopt, precies voor de voeten van Tieme, wiens poging kundig gesmoord werd door de defensie van Moerse Boys. Het leek een kwestie van tijd, voordat Zundert op voorsprong zou komen. Toch viel de treffer aan de andere kant. Moerse Boys kreeg een vrije trap op een redelijke afstand  van de goal. De aanleiding was niet helemaal duidelijk, maar de straf stond. Roy, die later Zundert nog een aantal maal zou redden, schatte de listig geschoten vrije trap niet goed in, waardoor de bal achter hem het net toucheerde. 0-1. Een zware domper voor alles wat Roodzwarte bloed door de adderen heeft stromen.

Zundert reageerde op de juiste manier op deze tegenslag. Het zocht de aanval. Een minuut later was het dreigend over rechts. Dagwami stuurde Mike weg. Mike trok naar binnen en schoot op de keeper. Zijn inzet werd geblokt, de rebound kon Issam net niet binnenwerken.  Kort daarop was het Sieb die in combinatie met de super balvaste Quinten een combinatie opzette. Quinten was deze middag een sterk aanspeelpunt, vanuit waar veel aanvallen de oorsprong vonden. Zo ook deze aanval. Sieb trok de bal scherp voor, maar helaas kon niemand de schitterende aanval tot doelpunt promoveren.

Na een half uur ontsnapte Tieme aan twee tegenstanders en werd hij in z’n dadendrang neergelegd. De vrije trap werd eigenlijk niet eens goed breed gelegd op Lars. Toch haalde Lars verwoestend uit. Z’n poging kon niet gekeerd worden door de doelman van Moerse Boys, waardoor Lars de maker van de 1-1 werd. Een mooie beloning voor een aantal goede wedstrijden als halfspeler met veel “net-niet” pogingen.

Nog een minuut later leek Quinten van de teleurstelling bij Moerse Boys te profiteren. Een hoge vrije trap van Floris kon niet worden gepakt door de keeper. Quinten probeerde met een soort omhaal de bal over de doelman te krijgen. Helaas zeilde zijn poging over het doel.

Natuurlijk schrijf ik dit verslag vanuit de v.v. Zundert bril, maar Moerse Boys liet zich ook niet onbetuigd. Vlak voor rust had het tweemaal pech dat Roy attent z’n goal uitkwam en een nieuwe achterstand voorkwam. Het was echt een 50/50 wedstrijd, waarbij Zundert voor het eerst de bovenliggende partij was.

Dit bleek ook net voor rust. Rick die z’n direct tegenstanders in de zak had, trok mee ten aanval. Floris die werkelijk fenomenaal aan het verdedigen was, verzond een van z’n velen lange passes. Rick controleerde de bal en legde de bal terug op Sieb, die hard maar net naast schoot. Zo bleef de ruststand 1-1. Maar de dadendrang en aanvallende intenties van mandekker Rick benadrukten de wil van Zundert om Moerse Boys voetballend te overrompelen.

Na de ranja kwam Jan in het veld voor Quinten. Zundert begon tegen de afspraken in niet goed aan de tweede helft. Moerse Boys pinde Zundert terug. Een aantal hachelijke situaties voor het doel ontstonden. Moerse Boys had zomaar de leiding kunnen / moeten nemen. Gelukkig voorkwam een combinatie van geluk, goed keeperswerk van Roy en goed verdedigen van Floris, Rick, Dagmawi en Dirk erger. Dirk voetbalde of hij niet geblesseerd was geweest. Met de allure van een veteraan schakelde hij vakkundig z’n tegenstander uit. Terwijl Dagmawi met veel power aan de andere kant hetzelfde deed.

Nadat de storm van Moerse Boys was gaan liggen, nam Zundert het initiatief weer over. Issam ging weer eens goed door, maar kon Sieb net niet bereiken. En na 9 minuten kreeg Issam een dot van een kans. Hij kreeg de bal in z’n voeten geschoven van de doelman. Deze herstelde zich echter knap door de inzet van Issam te keren. Jan speelde een goede wedstrijd als linksbuiten, hij was balvast en kon vaak z’n medespelers aan het werk zetten. Hierdoor kwam er rust in het spel.

Het werd een ware slijtageslag. Moerse Boys had al een paar keer gedwongen moeten wisselen na (onderlinge) botsingen, terwijl bij Zundert Rick niet verder kon. Niek nam zijn plaats in de defensie over. Ga er maar aanstaan, eerst een wedstrijd met je eigen JO16-1 gespeeld te hebben en dan invallen in zo’n enerverende kraker. Niek deed dit uitstekend. Nogmaals bedankt voor je hulp! Net na deze wissel schoot er opnieuw een pijnscheut in de kuit van Dirk. Ook hij kon niet verder. Quinten kwam terug in de ploeg voor de onfortuinlijke back.

Dit bleek een gouden wissel. Koud in het veld, begon een aanval over rechts. Marathonman Mike, die een voortreffelijke wedstrijd speelde stuurde Sieb diep. Sieb verplaatste de bal naar de andere vleugel, waarbij Issam voor verwarring zorgde door de bal te laten passeren. Hierdoor kreeg Quinten een goede kans. En dat kun je wel aan hem overlaten een lepelschot met buitenkantje voet verdwijnt tegen de touwen. Zundert stond voor, 2-1. Voor het eerst in 225 minuten had Zundert een voorsprong tegen Moerse Boys. Maar het Quinten-kwartier was nog niet voorbij. Gedreven slalomde hij vijf minuten later langs meerdere tegenstanders. Pas in de zestien kon hij een halt worden toegeroepen door middel van een overtreding. Penalty. Aanvoerder Tieme liet eerder zien dit soort klusjes onder druk goed aan te kunnen. Vandaag lukte dit niet. Z’n poging was vooral hard, maar niet zuiver genoeg. Doelman en lat kon een bevrijdende 3-1 voorkomen. Tieme gaf nog aan dat de bal richting de hoek ging, maar dat is net hoe groot je een hoek maakt. Ik bedoel maar, een hoekhuis staat ook niet helemaal op de hoek. Hoe dan ook, het werd nog 10 minuten billenknijpen.

Het was vooral aan Roy te danken dat de overwinning op sportpark de Wildert bleef. Tot driemaal toe kwam hij op tijd z’n doel uit om zich voor een aanstormende aanvaller te werpen. Vijf minuten voor tijd, kwam Zundert nog een keer goed weg. Een voorzet bleef wat hangen in het strafschopgebied, waardoor een onoverzichtelijke situatie ontstond. Ook hier viel de bal steeds goed voor een Zundert been. De afvallende bal werd overgeschoten, waarna het gevaar geweken was.

Op het tandvlees trok Zundert de drie punten over de streep. Het is nu makkelijk om euforisch te doen na een overwinning, maar laten we reëel zijn, de talenten in de gemeente Zundert, zijn in deze leeftijdscategorie eerlijk verdeeld over Moerse Boys en Zundert. De verschillen zijn minimaal, waardoor beschikbaarheid, geluk, pech en vorm van de dag bepalen wie er blij van het veld stapt en wie niet.

Het is mooi om te zien dat Zundert JO17-1 week-in-week-uit laat zien een team te zijn. En voor elkaar te willen knokken. Ondanks fouten, blijven de spelers onderling positief. Natuurlijk wordt er wel eens iets geroepen, maar overall is het echt een team. Dat bleek ook na afloop. Wellicht dat de vaste volgers dit al op Instagram (vv_zundert_jo17_1) hebben gezien, maar met de teamspirit zit het wel goed.

In de kantine werden de beloningen via “ondertafelse constructies” door de leiders gedeeld. En gretig in ontvangst genomen door de spelers. De trainer/leider van Moerse Boys gaf onze mannen ook nog lekkere schalen met hakkedellen. Een superleuk gebaar. De leiders onderling konden het gedurende het drieluik aan wedstrijden sowieso prima vinden. Vooral voor en na de wedstrijd.

Hoewel de stand nog veel verschillen in gespeelde wedstrijden vertoontis V.V. Zundert nu een saaie middenmoter. Drie wedstrijden, eenmaal gewonnen, eenmaal gelijk en eenmaal verloren. Vier doelpunten voor en vier doelpunten tegen. Wel een erg burgerlijke en saaie tussenbalans voor een gezelschap met veel branie. Nu twee weken geen wedstrijden en dan starten we met een uitwedstrijd tegen Baronie JO17-3. Deze tegenstander staat momenteel op de laatste plaats, maar uit de vorige competitie weten we dat dit niets zegt. Toen verloor de JO17-1 kansloos met 3-0. Dus goed doortrainen in de “minibreak” en dan weer fris aan de slag. Zo eindigde een middag met de belangrijkste bijzaak voor de mannen van de JO17-1 op een leuke manier. Voorlopig kunnen zij even het hoogste woord hebben op school, café of in de vriendenkring.

En laat ik afsluiten met de volgende wens: Ik wens zowel Moerse Boys als Zundert nog veel Denissen toe. Mannen of vrouwen, die niet op de voorgrond hoeven te staan, maar zich wel vrijwillig inzetten voor de vereniging. Stille krachten die het verschil maken!

Opstelling: Roy, Jeroen, Floris, Rick, Dagmawi, Lars, Tieme, Mike, Issam, Quinten en Sieb.

Wissel: Dirk, Job, Niek en Jan.