Zundert JO19-1 - Moerse Boys JO19-1 (5- 2)

zaterdag 5 november 2022, 15:00

Zundert JO19-1 – Moerse Boys JO19-1 (2-0) 5-2

Altijd lekker om de derby te winnen. Maar hoe ga je dan een verslag schrijven. Heel uitbundig om de concurrent de ogen uit te steken? Zout in de wonden wrijven? Of juist nederig? De spelers kwamen al snel na de wedstrijd richting de perstribune om te vragen waar het verslag bleef. Dit komt bijna uitsluitend voor na een goede prestatie. Dus aanwakkeren of temperen?

Ik stam nog uit de generatie van “doe maar normaal, dan doe je al gek genoeg” en “niet te hoog van de toren blazen”. Ik zou liever een roast over het eigen team afvuren, dan de loftrompet laten klinken. Langs het veld waren er een aantal supporters die de nederlaag moelijker konden verteren. Altijd grappig om sommige tunnelvisie-meningen te horen. Alles wat Zundert of Roodzwart is, is fout. Sterker nog, dat is de duivel. Ik herken dit gevoel niet. Ik zou het zelfs aandurven het verslag door een oranje bril te schrijven. Maar omdat ik toch liever een positieve insteek neem, kies ik voor deze vastlegging van de wedstrijd toch voor het Roodzwarte standpunt. Want Zundert was buiten de eerste en laatste 10 minuten, 70 minuten sterker dan de leeftijdsgenoten van Moerse Boys. Dus hierbij een semi-objectief wedstrijdverslag van Zundert JO19-1 – Moerse Boys JO19-1

Dus de strijd tussen de hoogste jeugdteams van Zundert en Moerse Boys. De crème de la crème van de jeugdopleidingen. Het resultaat van een jaar of twaalf les binnen de academies van de verenigingen. Met als resultaat een eclatante, overtuigende en terechte 5-2 overwinning. En dit is nog maar het begin van het strooien met bijvoeglijke naamwoorden. Want een overwinning op de buurman mag je wat kracht bijzetten.

In de aanloop van het duel acteerde de technische staf behoorlijk atypisch. Vaak probeert men de druk weg te halen. De staf van Zundert JO19-1 voerde de druk juist op met uitspraken in de pers zoals “wij horen in de eerste klasse” en “wij moeten kampioen worden van fase 2”. Dus van de rol als underdog is geen sprake meer. Het bleek in het eerste duel gelukkig geen grootspraak.

Hoewel Moerse Boys goed uit de startblokken kwam en de eerste 10 minuten de bovenliggende partij was, kwam de Zundertse overwinning eigenlijk nooit in gevaar. Daarvoor speelden de mannen te goed.

Nadat Moerse Boys was uitgeraasd nam Zundert het commando over om het niet meer los te laten. Floris speelde een dijk van een wedstrijd als rechtsback. Steeds was hij z’n direct tegenstander de baas. Z’n collega aan de linkerzijde, Jesse, speelde één van z’n beste wedstrijden uit z’n carrière. Met longen als een paard denderde en heerste hij over de linkerflank. Steeds zorgend voor onrust en gevaar in de defensie van Moerse Boys.

Zundert was door Ruud, Tom en Nick “prepared for the job”. De combinaties waren vloeiend. Zundert was superieur aan de leeftijdsgenoten uit Klein Zundert. Het was wachten op een treffer. Tijs, Sem en Issam waren een voortdurende bron van onrust en gevaar voor de tegenstander. Op het middenveld bewees Maarten waarom hij regelmatig bij Zundert 1 mag invallen. Hij dribbelde dat het een lieve lust was, tegenstanders in vertwijfeling achterlatend. Een perfecte beheersing van de bal en de ruimte. Maarten kon excelleren door de aanwezigheid van Merijn en Tieme. Ook in te huren voor sloop- en demontagewerkzaamheden. Zij schakelden voortdurende de tegenstander uit. Merijn is de uitvinder van “kortste route” op navigatiesystemen. Want of hij nu door een tegenstander heen moet of niet, hij neemt de kortste route niets en niemand sparend. En Tieme heeft als hobby grote tegenstanders terugbrengen tot pocketformaat en dan in de broekzak steken. Dus doordat de angel  vakkundig uit Moerse Boys werd gehaald, kom Zundert nooit echt gestoken worden.

Toch was er een standaardsituatie voor nodig om de marge te creëren. Een scherpe vrije trap van Maarten zeilde bij de tweede paal zonder tussenkomst van Zundert aanvallers binnen. 1-0. Daarna probeerde Moerse Boys terug in de wedstrijd te komen. Maar dit lukte niet door goed keeperswerk van Roy en door het centrale duo. Daan ontfermde zich over de sporadisch doorbrekende aanvallers. Als een echte veldheer gaf hij leiding aan z’n kompanen. Hierdoor stond het fundament van de laatste linie superstevig. Harold vocht verbeten duels uit, om hier steeds als triomfator uit te komen. Hij probeerde op karakteristieke wijze met kantwissels de snelheid en verrassing in het spel te houden.

De Zunderste belegering had  na 35 minuten voor de tweede maal resultaat. Jesse gaf na een balverovering een sublieme pass op Issam. Issam op zijn beurt dolde z’n tegenstander, sneed naar binnen en haalde op trekker over. 2-0 in de korte hoek. Zundert op rozen. Moerse Boys moest even later aan de noodrem trekken en daardoor 10 minuten met een man minder verder. Hierdoor ontstond een eentonig wedstrijdbeeld, maar kwam er geen verandering in de score.

In de rust kwamen Luca en Jarno, Tijs en Floris aflossen. Moerse Boys ging op zoek naar de aansluitingstreffer. En vond die binnen 5 minuten ook. Een mooie aanval werd dito afgerond bij de eerste paal. 2-1. Alles was weer mogelijk. Niet dus! Zundert was niet onder de indruk. Met Luca was er veel dreiging naar de goal van Moerse Boys. En Jarno stond z’n mannetje in de defensie door zaken simpel te houden.

Een interceptie van de onvermoeibare Tieme was de inleiding tot de nekslag voor Moerse Boys. Na de verovering passte hij met buitenkantvoet de bal richting Sem. Sem bleef koel en scoorde de eerste van wat later een hattrick zou worden. Want met de 3-1 knakte er iets bij Moerse Boys. Het verzet was gebroken. Maarten veroverde de bal van de laatste man en vond daarna Sem die de 4-1 binnentikte. Intussen was Tijs weer terug in de ploeg voor de moegestreden Issam. En kwam Sieb, Maarten aflossen. Zundert ging op jacht naar meer. En vond ook de 5-1. Merijn gooide na een opgooibal de bal diep op Sem. Die bleef wederom ijskoud en schoot de bal achter de keeper. En zo stond het niet eens onverdiend 5-1.

De laatste 5 tot 10 minuten waren rommelig. En op een gegeven moment zelfs in voordeel van Moerse Boys. Harold mocht met een gele kaart nog gaan rusten en Moerse Boys scoorde nog 5-2. Niet meer dan goed voor de statistieken, maar wel 5-2. En daarbij bleef het ook. Zundert won dik en terecht van Moerse Boys. Omdat WDS’19 nog ruimer van Wernhout won, staat Zundert na 1 speeldag op de tweede plaats. Volgende week wederom een thuiswedstrijd, dan tegen JEKA. Komt allen kijken en de JO19-1 supporteren naar een nieuwe overwinning.

Opstelling: Roy, Jesse, Harold, Daan, Floris (W: Jarno), Tieme, Merijn, Maarten (W: Sieb), Issam (W: Tijs), Tijs (W: Luca) en Sem.

Wissels: Sieb, Mikai, Luca en Jarno.