Corné Verschuuren afgetreden als bestuurslid

zondag 22 oktober 2023, 9:00

Afscheidsinterview met Corné Verschuuren dat geen afscheidsinterview is.

Door onze speciale verslaggever Corné Verschuuren. Ik hoor mezelf graag praten, dus wie kan beter het afscheidsinterview afnemen, dan ikzelf? Precies!

We vallen met de deur in huis. Waarom stop je na twee bestuurstermijnen?

Antwoord: De periode van nog eens drie jaar vond ik wat veel. En tussentijds stoppen is geen optie voor mij. Als je ergens aan begint, dan maak je het af. Vóór deze zes jaar heb ik al één volledig jaar meegedraaid, dus na 7 jaar is het mooi geweest. Tijd voor een nieuw geluid. En tijd voor iets anders. Verder heb ik in het verleden ook nog enkele jaren in het jeugdbestuur gezeten, dus het is echt mooi geweest.  

Hoe kijk je terug op deze periode?

Antwoord: Leuk, intensief en leerzaam.  Hoewel ik me zelf als redelijk genuanceerd en breed geïnteresseerd zie, ben ik toch verrast wat er allemaal komt kijken bij het runnen van een voetbalvereniging. Ik heb hier veel van geleerd. Mooie zaken mogen uitzoeken en leuke nieuwe mensen leren kennen. De contacten met instanties zoals gemeente, KNVB en andere belanghebbenden zijn nog wel eens frustrerend. Terwijl je het beste met de club voor hebt, loop je soms tegen een muur van onbegrip, bureaucratie en uiteenlopende belangen aan.

Aan welke momenten denk je met het meeste plezier terug?

Antwoord: Een van de hoogtepunten was de avondwedstrijd tegen Moerse Boys in de tweede klasse. Niet alleen het resultaat, maar vooral de sfeer en de organisatie waren top. En als bestuurder niet onbelangrijk, er waren geen incidenten en we hadden een hele mooie (kantine)opbrengst. Maar ook de viering van het 90-jarig jubileum, het maximale bieden aan de leden tijdens de Coronamaatregelen en kantinefeestjes komen snel in mijn geheugen naar boven.

Zijn er nog andere zaken waar je trots op bent?

Antwoord: Sowieso op de hele vereniging en vooral degenen die vrijwilligerstaken op zich nemen. Als voorzitter van de infocommissie ben ik trots op de vele leuke rubrieken die we hebben opgestart of uitgebouwd. Jeugdteams in de spotlight, voorbeschouwingen op uit- en thuiswedstrijden, het wel en wee van Zundert twee, de start van Instagram, wekelijks Twitterverslag van wedstrijden van Zundert 1, De Roodzwarte harten toto die ook digitaal te spelen is en de positieve wijze waarop we trachten de club in de (sociale) media te representeren. De enorme groei van de Rood Zwarte harten maakt me ook blij.

Zelf heb ik heel veel plezier gehad met het maken van foto’s tijdens Corona met de dagelijkse bijdrage in de serie “De bal is overal”. En het bedenken en ontwikkelen van wenskaarten in v.v. Zundert stijl. Tenslotte is het proces m.b.t het opstellen van de Toekomstvisie en het begeleiden van een nieuwe structuur voor de Jeugdcommissie ook iets waar ik met een tevreden gevoel op terugkijk.

De woorden die Sacha uitsprak op de algemene ledenvergadering waren te veel eer, maar deden me wel goed. Vooral dat mijn uitspraak “scoren is balverlies” indruk heeft gemaakt, stemde me gelukkig.

Is het altijd leuk om bestuurder te zijn?

Antwoord: Soms is het best spannend om in het bestuur te zitten. Hoe vallen sommige beslissingen, wat beslist de gemeente in bepaalde dossiers, maar ook hoe valt een bepaald artikel of wedstrijdverslag. Zeker rondom derby’s blijf ik dit houden. Een van de spannendste momenten was het indienen van een column bij Moerse Boys. Ten eerste om te vragen of ze op mijn bijdrage zaten te  wachten en ten tweede hoe het zou vallen bij degenen die hem zouden lezen. Gelukkig viel dit mee. Maar dit was echt een moment dat ik dacht: “Waarom doe ik dit nu weer!”

Welke ontwikkelingen zie je, die je zorgen baren?

Antwoord: Het is jammer om te zien dat steeds meer voetballers vroeg stoppen. Eind twintig stoppen er tegenwoordig te veel mannen en vrouwen. En zij gaan dan ook niet op een lager niveau verder, maar stoppen helemaal. Echt zonde. Zonde voor de vereniging, maar ook voor die dames en gasten zelf. Ik ben bijna 50 en nog steeds is er niets leuker dan een balletje te trappen. Echter fietsen en het gezinsleven krijgen dan vaak de overhand, terwijl ik denk dat het prima te combineren is.

Het is sowieso duidelijk dat de vrouwen het voor het zeggen hebben. Best veel mannen die hun hele leven op sportpark de Wildert hebben rondgelopen, volgen braaf en melden hun kind aan bij een andere vereniging. Hierdoor is de relatief lage aanwas een punt van zorg voor de toekomst.

Welke kansen zie je nog?

Antwoord: Zundert heeft een schitterend sportpark, een fantastische kantine met terras, trouwe sponsors en supporters. We zijn op VVR na de oudste voetbalvereniging van het dorp. We zijn voorloper geweest met de introductie van bijvoorbeeld het G team, Walking Voetbal en Voetbal op Maat. Dus ook nu zullen we onze kansen weer moeten benutten door creatief te zijn. De samenwerking met v.v. Wernhout op het gebied van meisjesvoetbal is hier ook een mooi voorbeeld van. Ik zie het aan mijn dochter die nu lekker kan voetballen op haar eigen niveau met leeftijdsgenoten. Met de krimp van het aantal sportende kinderen denk ik dat samenwerking de sleutel voor een mooie toekomst is.

Zijn er nog andere zaken die je kwijt wil?

Antwoord: Als een echte diva moet ik natuurlijk eerst m’n vrienden, familie en bekenden bedanken. En in het geval van Feike en vooral Tieme klopt dit nog ook, want zij hebben heel vaak plaatjes gemaakt voor bij de artikelen, sociale media of andere rubrieken. Verder Sandra die als extra taal- en spellingscontrole door mijn schrijfsels heen ging om fouten er uit te halen. De artikelen met taal- en spellingsfouten zijn dan ook geheel voor mijn rekening. En natuurlijk Lisse, die toen zij voetbalde ook dol, maar kritisch op mijn moeilijke woorden in de wedstrijdverslagen was.

Ik vind dat we een fantastische vereniging hebben, met nog betere vrijwilligers. Toch hoop ik dat nog meer mensen mee willen helpen om de activiteiten, de randzaken, de arbitrage en de sportieve begeleiding op het hoge niveau willen houden. Mijn termijn zit er op, maar er is geen opvolger of opvolgster. Hierdoor hebben we nu een jbestuur van 6 in plaats van 9. En zo zie ik dit ook in andere uitvoerende taken. Ik laat mijn medebestuurders niet in de steek en heb toegezegd minimaal tot de winterstop al mijn taken inclusief het vicevoorzitterschap door te zetten. Ik hoop echt dat meer mensen een paar (deel)taken op zich willen nemen. Maar voorlopig sleep ik me op karakter wel door de blessuretijd van mijn bestuurlijke periode.

Verder voor degenen die met mij traint, ik ben (buitenkant) rechts en wil de bal gewoon in de voet krijgen. Voor degenen die met mij in de kantine zitten, doe maar Hoegaarden, dan zit je altijd goed. Ik hoop jullie snel allemaal weer te zien op het sportpark. HUP ZUNDERT!