Jeugdteam in de spotlights

vrijdag 15 mei 2020, 10:00

Gelukkig trainen we weer. Deze week in de rubriek: “Jeugdteam in de spotlights” aandacht voor v.v. Zundert JO13-1. Hoewel ze al weer lekker aan het trainen zijn, was het behoorlijk graven in het geheugen om terug te gaan naar de tijd dat er nog wedstrijden waren. Maar toen de herinneringen boven kwamen, bleek dat Zundert JO13-1 terug kon kijken op een geslaagd seizoen.

JO13-1 seizoen 2019-2020???? 

Welke spelers zaten in dat team en hoe hebben ze het gedaan? Lijkt weer een eeuwigheid geleden. Terug kijken in de aantekeningen, apps en uitslagen. 

Niemand van dit verrassende team had gedacht dat zaterdag 7 maart de laatste wedstrijd van dit seizoen zou zijn. 

Vrijdag 6 maart het bericht: geen handen schudden. 

Maandag 9 maart: Bij gezondheidsklachten, thuis blijven 

Woensdag 11 maart: t/m zondag geen activiteiten 

En de rest weten we allemaal: lockdown, geen sportactiviteiten, einde van het seizoen… Maar gelukkig sinds 29 april toch nog wel samen kunnen trainen, hetzij wel op 1,5 meter afstand van elkaar. 

Dan toch maar in het geheugen graven om iets over de JO13-1 te schrijven: 

Er was bij de Zundert gekozen voor 2 voetballende JO13 teams en geen geselecteerd eerste team. Een mooie uitdaging voor trainers, leiders en spelers.  

De JO13-1 bestond dus uit een gevarieerd gezelschap, het niveau verschil was enorm en het team bestond uit een enorme diversiteit aan karakters. Dit uitte zich in de trainingen tot vele confrontaties en de trainers hebben veel gesprekken moeten voeren om iedereen enigszins in het gareel te krijgen. 

Maar in de wedstrijden zag je heel veel voetbalpotentieel, onderlinge vetes werden elke week weer terzijde geschoven en elke week stond dit team er om de Zundertse eer hoog te houden.  

De wedstrijdresultaten mochten er dan ook zijn: de eerste bekerronde werd (mede door een gunstige indeling) ruimschoots overleefd en de JO13-1 ging door naar de volgende ronde. Met een doelsaldo van maar liefs +50!!! (51 doelpunten voor en slechts 1 doelpunt tegen). Helaas was Unitas'30 in de volgende ronde te sterk, dus daar hield het bekeravontuur op. 

Ook in de najaarscompetitie begon het team zijn mannetje te staan. De spelers lieten nooit het hoofdje hangen en bleven knokken voor elk punt. 

Een solide en betrouwbare verdediging, een ijzersterk en hardwerkend middenveld en een balvaste en trefzekere voorhoede maakte de JO13-1 van vv Zundert een sterk team wat elkaar in balans hield. 

Opvallend is wel dat de JO13-1 altijd voorzichtig begon, met enig ontzag voor de tegenstander. Maar halverwege de wedstrijd gooide men alle schroom van zich af en dan kwamen de doelpunten in een rap tempo voorbij.  

De ene wedstrijd was nog mooier dan de andere. Had de verdediging een zwakkere dag, dan scoorde de voorhoede simpelweg wat meer doelpunten. En wist de voorhoede een keer het doel wat moeilijker te vinden, dan hield de achterhoede de boel potdicht. En natuurlijk het keihard werkende middenveld, die er elke wedstrijd stond en in staat was telkens weer om te schakelen. Hierdoor was de JO13-1 van Zundert een ware nachtmerrie voor de tegenstanders.  

De statistieken liegen er dan ook niet om: 

NJC: 10 wedstrijden gespeeld, 8 x gewonnen, 1 x gelijk en 1 x verloren; 25 pnt. 

Doelsaldo: +26 (47 doelpunten voor, 21 doelpunten tegen) 

Resultaat: Najaarskampioen in de 3e klasse, hakkedellen en een feestje op sportpark De Wildert en promoveren naar de 2e klasse. 

Een geweldig resultaat waar de technische staf dan ook zeer trots op is. De spelers die dit huzarenstukje voor elkaar kregen zijn: 

Keeper: Luc Fievet 

Verdediging: Leon Kimwanga, Niels Kardienaal, Teun Verkooijen en Jens van Nijnatten. 

Middenveld: Maurtis Kandzia, Oumar Samb, Tygo Jongenelen, Teun van Gils en aanvoerder Bram van Dongen 

Voorhoede: Quinten Lageuse, Sebas Hendrickx, Kevin Czernecki en Ahmad Al Yousef 

Het verschil in de 2e klasse was groot. De tegenstanders hadden wel selectieteams en geen zwakkere spelers in hun team. Echter de bijzondere samenhang van de JO13-1, de vechtlust en de nimmer opgevende Zundertse kanjers zorgden ervoor dat men zich ook in een klasse hoger redelijk makkelijk staande hield. Hoe jammer was het dan ook dat er slechts 4 wedstrijden gespeeld zijn in de voorjaarscompetitie. De vraag zal altijd blijven: Hoe zou het de JO13-1 van seizoen 2019-2020 zijn verlopen als het Corona-virus geen roet in het eten gegooid had......  

Toch maar even terug kijken op die allerlaatste (thuis)wedstrijd van de JO13-1. 

Zundert JO13-1 vsTholense Boys JO13-1. 

Zundert begint zoals gewoonlijk ontzettend onrustig aan de wedstrijd. Teveel ontzag voor een goed voetballende tegenstander. De Tholense Boys had 11 uitstekende voetballers opgesteld, makkelijk combinerend en fel in de duels.  

Daar waar Zundert een afwachtende houding had, zocht Tholen juist de aanval en zocht naar mogelijkheden. Na 10 minuten kwam dan ook een uitbraak van de bezoekers en redelijk makkelijk werd de verdediging uitgespeeld en werd de Zundertse doelman gepasseerd: 0-1. 

Zundert bleef tam spelen en wist geen vat te krijgen op Tholen. Slechts een handvol Zundertse spelers bleven erin geloven en bleven tegenstand bieden. Eén van de weinige Zundertse aanvallen werd gestopt en de bal werd richting de middenlijn weggewerkt. Echter met een enorm afstandschot wist Zundert deze bal over de keeper van Tholen te krijgen en de stand was net voor de rust gelijk. 

Toen de JO13-1 richting de kleedkamer liep zagen ze dat er best wel veel clubgenootjes deze zonnige zaterdagmiddag waren blijven hangen om naar hun wedstrijd te kijken. 

Dit sterkte de jongens en na een peptalk van de coach stond er een heel anders ingesteld team na de rust op het veld. 

Zelfverzekerd gingen de jongens voor de overwinning. Eén ding was zeker: de 3 punten zouden in Zundert blijven. En alsof het de gewoonste zaak van de wereld was, kwam de doelpuntenmachine weer op gang. 2-1, 3-1.... bij de Tholense Boys leek het verzet gebroken. Dit waren ze niet gewend en ipv te blijven voetballen werd er steeds meer op elkaar afgegeven, geklaagd richting de scheidsrechter en veel minder samengespeeld. Bij Zundert ging het inmiddels voor de wind en de combinaties waren uit het boekje. De 4-1 liet niet lang op zich wachten en uiteindelijk wist men voor het eindsignaal ook nog de 5-1 te scoren. 

De voorjaarscompetitie eindigde dus na vier wedstrijden: 3 x gewonnen en 1x verloren; 9 pnt. 

Doelsaldo: +7 (17 doelpunten voor, 10 doelpunten tegen); Gedeeld 1e (met 4 ploegen) 

Seizoen 2019-2020 zal in de geschiedenisboeken gaan als het Corona-seizoen dat abrupt stopte door een lockdown, maar wellicht zal daar ook een klein hoofdstukje staan over de JO13-1 van vv Zundert.  

Veertien jonge helden, die een ongelofelijk knappe prestatie wisten neer te zetten en iedereen week in week uit versteld deden staan. Geen 14 verschillende spelers, maar samen één JO13-1.