Jeugdteam in de spotlights

vrijdag 5 juni 2020, 10:00

Deze week in de rubriek: “ Jeugdteams in de spotlights” aandacht voor de jongens en meisjes van Voetbal op Maat. Geen uitgebreide introductie, want het verhaal is super duidelijk. Hopelijk hebben we komend seizoen meer geluk met het weer en kunnen we echte wedstrijden gaan spelen. Dus zet het bericht ook door naar ouders of kinderen die in de doelgroep vallen. Ze zijn welkom bij v.v. Zundert!

Jeugdteam in de spotlights: v.v.Zundert Voetbal op Maat

Voetbal op Maat is het team in de Gemeente Zundert voor jongeren onder de 18 met een lichamelijke en/of verstandelijke beperking.

De naam Voetbal op Maat is begin 2018 geboren uit het oogpunt “maatwerk te kunnen leveren op de velden van V.V.Zundert voor jongeren die in een regulier team belemmeringen ondervinden”.

In de gemeente Zundert wonen veel jongeren met een beperking die door het goede zorgsysteem in ons land allen een plekje vinden in onze maatschappij maar er was simpelweg niet heel veel sport aanbod voor deze doelgroep in onze gemeente.

Begin 2018 zijn wij dan ook gestart met het “zoeken” en “aanspreken” van de doelgroep om zo een mooi team te kunnen creëren en de kids aan het voetballen te krijgen, de zoektocht is een uiterst creatief proces want door de huidige AVG wetgeving kun je bijvoorbeeld niet zomaar een adressenlijst tevoorschijn toveren om mensen huis aan huis te bezoeken en je goede wil te tonen, we hebben dan ook vaak in de bestuurskamer gezeten om nieuwe tactieken te bespreken, we hebben de G-voetbal afdeling van de KNVB erbij betrokken, een informatie avond georganiseerd, geadverteerd in lokale media, flyers verspreid, heel veel sociale media aandacht verspreid, het eerste groepje betrokken bij het “pupil van de week” moment en in samenwerking met meerdere speciaal onderwijs instellingen de kinderen proberen te bereiken.

Vorig jaar april groeide onze groep uit naar 6 kinderen en werden tijdens de zomerstop gesprekken gevoerd om het seizoen 2019/2020 een flinke stap te zetten naar een solide groep om daadwerkelijk vriendschappelijke wedstrijden te kunnen spelen en wellicht ons in te kunnen schrijven in de Jeugd-G voorjaarscompetitie van de KNVB. Door het slechte weer in oktober en november gingen de twee geplande oefenwedstrijden niet door, de zaterdag clinic kon niet doorgaan, toen was het winterstop, inmiddels 7 kinderen op de training. Kort na de winterstop waren er een paar wisselingen van kinderen en toen kwam Corona om de hoek kijken waarbij voor onze kids alles op slot ging. Bij Voetbal op Maat hebben we te maken met de kwetsbaarste doelgroep qua gezondheid en Corona is dan ook een groot gevaar voor onze kinderen waarvan meerdere onderliggende gezondheidsproblemen hebben. Een lange stille periode volgde waarbij onze maatjes veelal fulltime thuis moesten blijven en weken geïsoleerd hebben geleefd, de overheid was niet heel duidelijk over onze doelgroep waardoor ouders zelf moesten zoeken naar de beste manier. Zo een isolatie heeft in de gezinnen van de Voetbal op Maat kinderen een effect gehad op iedereen in de gezinnen, broertjes en zusjes die ook binnen moesten blijven om de gezondheid van hun broer of zus te kunnen beschermen. Bij deze willen wij dan ook een dikke pluim geven aan alle mama’s, papa’s, broertjes en zusjes van onze Voetbal op Maat kids die alles gegeven hebben of gelaten hebben voor de veiligheid van de kinderen.

Toen was het eind april, de meeste van ons zaten al ruim 9 weken thuis, Rutte was op TV geweest en er kwam een Jeugdtrainers app, “we mogen weer trainen” OEF, hoe gaan wij hiermee om? Direct zijn we in gesprek gegaan met de medici, Erasmus MC in deze, “hoe gaan we de veiligheid waarborgen, is het wel slim om te starten voor ons?” De medici gaven aan een week te wachten, dit hebben wij gedaan en zijn na groen licht met de ouders van ons team in gesprek gegaan en daarbij duidelijk gemaakt hoe wij het aan wilde pakken met de richtlijnen van de club en er volledig respect is voor een ieder die het nog niet zag zitten om zijn of haar zoon of dochter het veld op te sturen. Inmiddels hebben we toch nog drie keer lekker op het veld mogen staan met een aantal van onze maatjes en is er naast de 7 kinderen uit het team een nieuwe aanmelding binnen gekomen afgelopen week voor een start na de zomerstop. Zal het seizoen 2020/2021 dan toch lukken om met minimaal 9 kinderen te starten aan wedstrijden en wellicht een competitie? Kunnen wij ons dan eindelijk laten dopen tot de officiële KNVB benaming V.V.Zundert JG1G? Wij trainers/begeleiders zijn er in ieder geval klaar voor, wij zien graag onze maatjes midden augustus weer op het veld en hierbij hopelijk een aantal nieuwe gezichten.

Mochten jullie nog kinderen kennen met een beperking die echt eens zouden moeten komen kijken of proberen op onze groene mat? Laat hun ouders/begeleiders aub mailen naar: voetbalopmaat@vvzundert.nl of bellen naar 06-36125457.