Jeugdteam in de spotlights

vrijdag 7 februari 2020, 17:00

In de rubriek Jeugdteam in de spotlight deze week Zundert JO15-1 en de reis naar Poortvliet voor de eerste uitwedstrijd van de voorjaarscompetitie

SPS JO15-1 – Zundert JO15-1 (0-1) 1-2

Om tot complete elftallen te komen is een opleiding Logistiek Management een vereiste voor de technische staf. Een klein inkijkje in de week voorafgaande aan de eerste competitieronde. Het was vooraf duidelijk dat minimaal 2 spelers van de JO15-1 na de eigen wedstrijd nog aan moesten sluiten bij de JO15-2. Zelf was de bezetting ook mager. Tymo gaf al op tijd aan te geblesseerd te zijn en daardoor niet mee te kunnen spelen. Jesse van de JO17 was bereid eerst mee naar Poortvliet te rijden en vervolgens in Sprundel met z’n eigen team aan te treden.

In de dagen of uren voor de wedstrijd haakten ook Rick (geblesseerd) en Mike (ziek) af. Hierdoor moest op zaterdagochtend Jeroen nog uit z’n bed gehaald worden om toch met 11 spelers de reis naar het eiland Tholen te kunnen maken. Jeroen zou na de wedstrijd met Sieb, Mikai en Tieme doorreizen naar Prinsenbeek om de JO15-2 te complementeren. Volgt u het nog?

Bij het tellen van de koppen, kwamen we niet verder dan 10. Bleek de topscoorder nog niet aanwezig. Na wat telefoonverkeer doemde hij ook op, op de Wildertselijk met de machtige koelgebouwen van de Ardo op de achtergrond. In een fietstempo wat precies hard genoeg was op niet om te vallen, arriveerde de krachten sparende aanvaller bij z’n teamgenoten. Samenvattend zijn de mannen en dame van JO15-1 geen echte ochtendmensen. De wedstrijden rond het middaguur genieten duidelijk meer populariteit.

Uiteindelijk vertrokken vier auto’s met spelers, supporters en de technische staf naar de uitwedstrijd tegen de grote onbekende, SPS uit Poortvliet. Het plaatsje staat bekend om z’n grote meubelboulevard. Omdat de wedstrijd op het eiland Tholen werd afgewerkt, spelen we dus op Poortvliet in plaats van in Poortvliet, want zo heet dit op een eiland. En op Achtmaal trouwens. Blijkbaar ook een eiland van de gemeente Zundert.

Ook op Poortvliet leken de eilandbewoners bezig met een soort afsplitsing zoals de Engelse eilandbewoners met de Brexit. Contact met het vasteland stond niet hoog op het wensenlijstje.  Zelfstandigheid en op zichzelf zijn, zijn een groot goed. Een soort Poortxit.

Aangekomen op sportpark D’n Aekerboam werden we met een min of meer gastvrij gebrom welkom geheten. De plaatselijk accommodatiemanager bleek een man van weinig woorden. Uiteindelijk bleken kleedlokaal 3 en veld 1 de plaatsen waar het deze ochtend zou gaan plaatsvinden. Omdat het lokaal nog bezet was kon de selectie pas laat aan de voorbereidingen beginnen. De warming-up was dan ook kort en krachtig. Hier konden de krachten niet verspeeld zijn. Er was onvoldoende tijd om nog naar het kleedlokaal terug te gaan, dus werd zonder de gebruikelijk korte samenvatting van het strijdplan begonnen aan de wedstrijd.

De gebrekkige voorbereiding had gelukkig geen invloed op de start van de wedstrijd. Zundert begon fel en agressief aan de wedstrijd op een veld dat, u gelooft het vast niet, mogelijk nog slechter was dan de velden op sportpark de Wildert. Dat in combinatie met een straffe Zeeuwse wind maakte goed voetbal lastig. Zundert drukte SPS terug. De tegenstander was voor de winterstop dan wel kampioen geworden in de tweede klasse. Zoveel tegenstand en druk op de achterhoede hadden ze al een tijdje niet ervaren.

Sieb was ijverig aan de bal en zette samen met Issam snel de verdedigers vast, hetgeen steeds balbezit voor Zundert tot gevolg had. Aan de andere kant lag veel ruimte waar Floor regelmatig de diepgaande Jesse zocht en vond. Hierdoor was het een soort van eenrichtingsverkeer richting het doel van de keeper van SPS. Deze doelman bleek van grote klasse. Want zonder groots te spelen creëerde Zundert handen vol kansen en mogelijkheden. Het was dan ook een wonder dat het pas na 10 minuten 0-1 stond. Jesse en Mikai zochten na goed middenveld spel van Floor en Tieme op links het gaatje. De niet-zelfzuchtige Mikai schonk Issam de bal op een presenteerblaadje. Issam liep de bal eenvoudig binnen.

De technische staf van SPS coachte dat het een lieve lust wel. De spelers van Zundert putten hier wel kracht uit. Want het was duidelijk dat het bij de tegenstander niet zo liep, als de leiding had verwacht. Dit bleek vooral uit de stijl van coachen. Wat er exact gezegd werd bleef toch wel onduidelijk. In het lokale dialect gingen enkele klinkers verloren, waardoor woorden klanken werden. Bij het Rad van Fortuin zouden kandidaten die dit moesten raden, gelijk een aantal klinkers kopen. Tel daarbij op dat de letter G als stille H wordt uitgesproken en het zal duidelijk zijn dat de spelers van Zundert de code van de rebusachtige aanwijzingen bij de tegenstander niet al spelend konden kraken. Maar duidelijk was dat Zundert beter was en men bij SPS wilde dat de tactiek beter uitgevoerd zou worden.

En eigenlijk ging het zo bijna de hele eerste helft. De voorhoede en het middenveld wonnen de meeste duels, waardoor SPS er nauwelijks uitkwam. En gebeurde dit toch, dan stond de achterhoede uitstekend. Fallou speelde met zoveel gemak, dat hij niet eens z’n normale niveau hoefde te halen om de tegenstander de baas te zijn. En Floris had de spits van de tegenpartij in z’n broekzak. En dat terwijl hij toch op een voor hem nieuwe positie in het centrum speelde. Dagmawi won als back al z’n duels, waardoor tot tweemaal toe een direct tegenstander gewisseld werd. En invaller Jeroen speelde als linksback mee alsof hij al jaren in dit team speelt. Steeds fel in de duels, waar hij bijna zonder uitzondering als winnaar uit naar voor kwam. Kortom, Zundert leek op een eenvoudige overwinning af te stevenen. Alleen doelpunten ontbraken nog. Uit één van de sporadische uitbraken kreeg SPS een vrije trap net buiten het zestienmeter gebied. Roy had wel zin in een redding en stelde maar 2 man op in de muur. Helaas voor hem kon hij z’n handen niet warmen aan de bal, want de poging vloog ruim over.

Tijdens de ranja werd er gehamerd om geconcentreerd te blijven en het snel af te maken. Zogezegd zo gedaan. Tieme gaf een dieptepas op Mikai die zich knap vrijmaakte en de bal koel binnen schoot. De aanwezige Roodzwarte fans gingen eens goed staan voor meer treffers. Zeker met de laatste oefenwedstrijd tegen Cluzona in het achterhoofd.

Het ging ook nog 10 minuten goed. Het was wachten op de 0-3 en daarmee de definitieve beslissing. Echter uit een schitterende aanval van SPS zag de scheidsrechter een strafschop in een buiteling van een lokale aanvaller. De elfmeter trap met onberispelijk binnen geknald. En daarmee was de spanning weer terug. Zundert kreeg wat uitbraakmogelijkheden om de marge weer naar 2 te brengen, maar was te slordig. SPS nam het speelbeeld over. Zundert werd teruggedrongen. Door de sterke manier van verdedigen werd men echter nooit echt gevaarlijk. Roy moest eenmaal handelend optreden. Verder waren het vooral afstandsschoten die vaak ver naast gingen. Ook twee kansrijke vrije trappen werden door Roy net als in de eerste helft vakkundig naast gekeken.

Hierdoor haalde Zundert de eerste overwinning meteen binnen. De manier waarop was niet indrukwekkend. Maar uiteindelijk werden er nauwelijks kansen weggegeven, waardoor de overwinning wel verdiend was. Sterker nog, Zundert had eerder en verder afstand moeten nemen. Toch is SPS een stugge ploeg, die het nog veel tegenstanders lastig gaat maken.

Na afloop werd Jesse richting Sprundel gebracht, waar hij met een 0-0 van het veld stapte. Jeroen, Mikai, Sieb en Tieme reden door naar Prinsenbeek waar ze de JO15-2 hielpen tijdens de 2-5 overwinning.

Volgende week staat voor Zundert JO15-1 een thuiswedstrijd op de rol. Thuis tegen Baronie JO15-3 dat de eerste wedstrijd ook met 1 treffer verschil won. Namelijk met 1-0 van Alliance JO15-1. Baronie speelde voor de winterstop nog in de eerste klasse. Dus Zundert zal wel een tandje beter moeten acteren aanstaande zaterdag om weer als overwinnaar van het veld te kunnen stappen. Kom gezellig kijken op zaterdag 8 februari naar Zundert JO15-1 – Baronie JO15-3 om 13.00 uur op sportpark de Wildert.