Jeugdteam in de spotlights

vrijdag 18 maart 2022, 8:00

Deze week in de rubriek “Jeugdteams in de spotlights” aandacht voor v.v. Zundert JO8-1. Een team waarvan de eerste voetbaljaren, Corona jaren zijn. Een team dat dus van meet af aan flexibel is en zich makkelijk aanpast. Een bont gezelschap dat we vandaag aan u voorstellen.

De JO8-1. Of zoals we vroeger zeiden, de eerstejaars F-jeugd. De eerste stappen op het voetbalveld. Tegenwoordig zijn er nog twee jongere varianten. De mini’s en de JO7. Maar terug naar de JO8-1. Zij spelen op iets minder dan een kwart veld. 6 tegen 6 met een keeper op een “F-goaltje”. Zij spelen tweemaal 20 minuten, waarbij na iedere 10 minuten ook nog een korte time-out is. En in plaats van een ingooi mag de bal lekker in gedribbeld worden. Net als bij een corner trouwens. Door het kleine veldje zijn veel balcontacten en doelpunten gegarandeerd.

Kortom jeugdvoetbal in z’n puurste vorm. Wij gaan deze jonge talenten aan u voorstellen. Maar liever nog nodigen we u uit om op zaterdagochtend eens te komen kijken. Echt optimaal voetbalplezier met alle emoties van dien. Grote vreugde en dikke tranen wisselen elkaar snel af. Net als doelpunten overigens. Er worden geen ranglijsten bijgehouden maar 4-10, 4-14, 3-8, 8-11 en 4-8 zijn zomaar de laatste 5 uitslagen. Wat een spektakel toch weer elke week! Doordat bijna de helft nog zo jong is, dat ze in de JO7 uit mogen komen, schieten we soms fysiek wat te kort. Een jaar of nog iets meer is een wereld van verschil op deze leeftijd.

We gaan de vedetten aan u voorstellen op alfabetische volgorde, maar zoals de etiquette voorschrijven beginnen we natuurlijk met de dame in het gezelschap.

Lisse: Eerder omschreven als een diva op noppen, toen zij in de auto op de stoelverwarming bleef zitten, in plaats van uit te stappen. Lisse heeft wat te stellen met die drukke boeven om zich heen. Lisse is altijd aanwezig en kan hard rennen. Ook scoort ze regelmatig de penalty na afloop van de wedstrijd. In de wedstrijd komt ze er ook steeds dichterbij. Lisse wil graag heel mooi voetballen. Dus netjes en braaf zoals een meisje betaamd. Ze kan goed dribbelen en de bal afschermen. Ze geeft hem graag aan één van de mannen. Lisse moet nog wel wat dapperder worden, ze is nu nog wat terughoudend in de duels. Dit ging beter toen ze met de JO7-1 mee mocht doen.

Biniam: De langste van het stel. Mede daardoor heeft hij al regelmatig in het doel gestaan. Dat gaat Biniam dan ook goed af. Met z’n lengte kan hij veel hoge ballen pakken. Duiken is nog niet helemaal z’n ding. In het veld is Biniam een grote sta-in-de-weg. Vaak eindigt een aanval van de tegenstander bij Biniam die er weer knap tussen zit. Biniam is een echte no-nonse voetballer. Hij maakt het spelletje niet moeilijker dan het is. Komt er een bal, dan ramt hij hem weg. Zit er een tegenstander tussen, dan heeft die pech. Biniam dribbelt niet veel, hij schiet of passt. Biniam moet nog leren om de bal beter te richten met het schieten of passen.

Finan: Finan is de stopverf van het team. Finan kan op alle posities uit te voeten. Je zult Finan nooit horen zeuren of klagen. Hij gaat gewoon staan waar de leiders vragen. Tenminste in het begin, want als Finan z’n dag heeft is hij overal. Finan heeft ook al een paar doelpunten gemaakt, maar is toch het sterkste in de verdediging. Hier loopt hij goed in de weg en pakt vaak de bal van de tegenstander af. Ook in de goal heeft Finan al menig doelpunt weten te voorkomen. Als keeper is hij niet bang van de bal. Finan is soms nog wel een beetje afwezig en terughoudend, zeker als het wat kouder is. Maar het mooie weer komt er aan, dus we verwachten veel van hem.

J’Lano: De laatste grote aankoop van v.v. Zundert JO8-1. Aflopend winterstop kwam J’Lano na een periode bij een andere vereniging onze JO8-1 versterken. En daar zijn we blij mee. J’Lano weet goed positie te kiezen, waardoor hij veel ballen afpakt. J’Lano is niet bang en durft de duels aan te gaan, die hij dan ook vaak wint. Ook heeft hij al een aantal keer gekeept. Dit deed hij niet onverdienstelijk. Met mooie reddingen voorkwam hij menig tegentreffer. In het veld speelt J’Lano meestal in de achterhoede of op het middenveld. Hij neemt geen risico’s en schiet de bal gewoon buiten als het nodig is. Het lijkt soms of J’Lano nog niet beseft hoe sterk hij is en hoe hard hij kan schieten. Als hij dit nog meer gaat oefenen, dan voorspel ik veel mooie doelpunten uit afstandsschoten.

Mats: Hij is voor de duvel niet bang. Mats is heel belangrijk voor het team. Mats heeft namelijk een groot verantwoordelijkheidsgevoel. Wanneer iedereen gaat aanvallen en een doelpunt wil maken, is Mats het slot op de deur. En dat gaat hem goed af. Meer dan eens staat hij tegen 2 of 3 aanvallers. En dan nog weet hij de bal af te pakken en een goede pass te geven. De lange ballen van Mats zijn erg goed en zorgen voor veel goede aanvallen en gevaar. Maar Mats kan meer dan verdedigen, hij heeft ook goede passeerbewegingen en kan nog keepen ook. Een echte alleskunner. Mats moet nog leren om z’n passes goed te richten. Hij heeft wel al een paar mooie doelpunten gemaakt met z’n kanonskogels.

Scott: Een meester in vrijlopen. Heeft goed oog voor ruimtes en staat dan ook altijd vrij, daar waar de bal nog niet is. Scott is vrolijk en probeert het z’n tegenstanders zo lastig mogelijk te maken. Meestal staat hij op het middenveld en probeert dan de opkomende middenvelders van de tegenpartij een halt toe te roepen. Maar staat soms ook zomaar te verdedigen of trekt brutaal in de aanval. Kortom voor een tegenstander erg lastig te bespelen omdat je nooit weet wat Scott doet. Recent heeft Scott zelfs ook nog gekeept. We waren hier ten onrechte een beetje terughoudend mee geweest. Scott pakte knap een paar moeilijke ballen en zag z’n team op een 2-0 voorsprong komen, terwijl hij nog geen treffer moest incasseren. Knap gedaan! Een beetje meer groeien en de concentratie iets langer vasthouden en we gaan nog veel van Scott horen.

Tijn: Een watervlugge aanvaller met een neusje voor de goal. Z’n snelheid is al een wapen, maar in combinatie met mooie, maar vooral effectieve schijnbewegingen is hij een plaag voor iedere verdediging. Ook in de counter is hij al vaak succesvol geweest. De lange ballen van achter pikt hij op en stormt dan naar de keeper om die met een bekeken schuiver te passeren. Tijn is niet te beroerd om ook mee terug te verdedigen. Hierdoor komt hij nog wel eens kracht te kort in de aanval. Bij Tijn straalt het plezier in het voetballen ervan af, hij zet zich ook snel over teleurstellingen heen. Hoe klein Tijn ook is, in het doel staat hij z’n mannetje. Als een van de weinigen durft hij al echt te duiken en onmogelijke ballen tegen te houden.

Timo: Dribbelkoning en topscoorder van het team. Met z’n lage zwaartepunt enorm wendbaar. Dolt hierdoor tegenstander met mooie kap- en draaibewegingen. Heeft energie voor 10 en wil het liefst de bal afpakken, de pass geven en het doelpunt maken. Hij kan het ook allemaal, maar om het allemaal achterelkaar te willen doen is soms wat veel. Hij slalomt langs veel grotere tegenstanders alsof ze er niet staan, hij lijkt de bal wel aan een touwtje te hebben. Is ook enorm blij na weer een doelpunt. Is van niemand bang en kleunt overal zonder angst in. Ook in de goal. Is heel temparamentvol en kan niet goed tegen z’n verlies. Dat is een mooie eigenschap. Soms slaat hij hierin een beetje door, maar hij blijft gelukkig nooit lang verdrietig of boos.

Hoewel de resultaten, als we hier van mogen spreken, tegenvallen blijft de spirit over het algemeen hoog. Er is veel niveau verschil binnen het team, dus het wisselbeleid let erg nauw voor de leiders Barbara en Jack. Zij hebben de lastige taak om iedere twee 2 keepers te vinden en ook in het veld voldoende spelers met verschillende competenties. Maar steeds toveren ze weer een goed strijdplan uit de hoge hoed.

Iedere woensdagavond proberen Eva en Karlijn deze ongeleide projectielen weer iets bij te leren. De opkomst van de trainingen is erg goed, de dame en heren trainen graag en worden steeds een beetje beter. En wat de kinderen het liefste doen is toch lekker een partijtje. Hopelijk is het hierbij duidelijk dat v.v. Zundert een leuke JO8-1 heeft, die best wat supporters kunnen gebruiken om het aantal overwinningen te verhogen.