Jeugdteam in de spotlights

vrijdag 19 mei 2023, 8:00

Deze week in de voorlaatste bijdrage in de rubriek “Jeugdteams in de spotlights” van dit seizoen aandacht voor Zundert/Wernhout MO15-1. Een team waarover zeer regelmatig wedstrijdverslag op de website verschijnen, daarom deze week een alternatieve bijdrage.

MO-15 1 Team van de week.

Om te beginnen. De titel van deze rubriek klopt niet. Dat moet zijn: de MO-15 1 is het team van het jaar.  Vorig seizoen hebben jullie al via de MO-15 enquête https://www.vvzundert.nl/nieuws/bericht/jeugdteam-in-de-spotlights_39 de meiden leren kennen. En daarnaast staan er bijna wekelijks een verslag op de site van de verrichtingen in dit seizoen. Maar wie is die enthousiaste verslaggever eigenlijk? Tijd om kennis te maken met de reporter/vlagvader/supporter en analist van de MO-15 1, de Kluun van de Wildert:  Corné. Nu eens in de rol van geïnterviewde.

Zeven vragen zijn hem voor de voeten geworpen. En het zal jullie niet verbazen dat de antwoorden weer niet aan de korte kant zijn.

1. Heb je een fotografisch geheugen? Aangezien we je nooit aantekeningen zien maken, zeker niet als je ook moet vlaggen en toch je verslagen altijd wel kloppend zijn.

Antwoord: Als een elftal zo maar wat doet, is het inderdaad lastig. Maar omdat de ingeslepen patronen bij de MO15-1 zo duidelijk zijn, is het vaak makkelijk te onthouden. Tevens is er door de kleine selectie en duidelijke vaste posities duidelijkheid bij zowel de speelsters, de toeschouwers als bij de verslaggever. Het helpt als een van de ouders wat informatie op de app deelt. Dit zou nog vaker gedaan mogen worden. Tenslotte helpt een bakje koffie in de rust en een pilsje na de wedstrijd met de juiste bronnen ook altijd.

2. Waarschijnlijk hoor je de coach van de MO-15 1 regelmatig de namen van de meiden door elkaar halen. Niet zo gek als je alleen al 8 meiden hebt waarvan de naam op een E eindigt en ze ook nog eens allemaal een wapperende paardenstaarten hebben. Hoe hou jij ze uit elkaar?

Antwoord: Eigenlijk net als hierboven. Door de vaste posities is het duidelijk waar de bal is en wie het meest logisch op die plaats op het veld is. Dus tijdens verslagen schrijven in alle rust, zijn de meiden goed uit elkaar te houden. Door de specifieke voetbalcapaciteiten of stijl van rennen lukt het ook vaak wel om achter de identiteit van de eigenaresse van de paardenstaart te komen. Maar ter verdediging van de coach in het heetst van de strijd gaat het eerlijk gezegd bij mij ook nog regelmatig mis. Tenslotte hebben we thuis het spel wie ben ik omgebouwd tot “welke dot hoort bij welke knot”, dit speel ik elke vrijdag als voorbereiding op de wedstrijd.

3. Je hebt ook een zoon die voetbalt bij de JO-19 van VV Zundert. Ook daar schrijf je verhalen over. Zit er een verschil tussen het maken van een verslag voor jongens of meiden?

Antwoord: Ik ben in eerste instantie ouder en er niet op uit om harde of vernietigende stukjes te schrijven. Ik benader het graag positief. Het meisjes voetbal is anders dan jongens voetbal, maar anders is niet beter of slechter. Bij de jongens is het wel vaker gedoe met de tegenstander, de scheidsrechter, supporters. Meisjesvoetbal is positiever, minder gezeur en sportiever. Bij de jongens gebruik ik ook namen in het verslag, maar als er eens een keer een wanprestatie geleverd wordt, benoem ik dat ook. Namen laat ik dan achterwege. Hoe ik dit bij de MO15-1 zou doen, weet ik niet. Want het is ongekend wat voor spirit, doorzettingsvermogen, onderlinge acceptatie en teamgeest dit elftal heeft. Ik heb ze nog nooit kunnen betrappen op een gebrek aan inzet. En dan heb je bij mij alles al gewonnen, al zullen degene die mij ooit hebben zien voetballen, hier vast anders over denken. Terug naar de vraag. Het anders zit vooral in het gedrag dat het elftal per week laat zien. En daarnaast schrijf ik ook graag over randzaken.

4 Je bent ook NAC supporter. Welke eigenschap van NAC zou je graag willen dat MO-15 ook zou hebben.

Antwoord: Dat is makkelijk, in alle aspecten bevalt de MO15-1 mij beter dan NAC Breda waar ik toch al een kleine 40 jaar kom. De teamgeest, betrokkenheid bij de vereniging en mentaliteit zijn gewoon beter bij Zundert/Wernhout MO15-1. De supporters zijn even betrokken. Eigenlijk alleen het biertje tijdens de wedstrijd is bij NAC Breda beter geregeld.

5. En dan natuurlijk ook andersom. Welke eigenschap van de MO-15 kan NAC nog wat van leren.

Antwoord: Zoals ik hierboven al schreef de mentaliteit, de betrokkenheid bij de vereniging en de teamspirit. Verder weet ik dat vrouwen de naam hebben een gat in de hand te hebben, maar daarin zal NAC overtreffen een lastige klus worden. Dus verantwoord omgaan met geld kan ook aan het rijtje worden toegevoegd.

6. Je schrijft altijd lovend over onze meiden. Ik ga er vanuit dat we na dit interview nog meer supporters krijgen. Is er iets waar ze speciaal op moeten letten?

Antwoord: Ik zat vol vooroordelen richting meisjes en damesvoetbal. Maar die zijn totaal weg. Sterker nog ik zou iedere ouder adviseren om hun dochter aan te melden bij een voetbalteam. Het liefst met vriendinnen tegelijk. De teamgeest, het buitensporten, de lol is echt fenomenaal. En veel positiever en sportiever dan bij de jongens. Ik hoor om me heen wel eens vaders en moeders zeggen “maar ik heb niets met voetbal”. Maar het is wat mij betreft niet de vraag wat een ouder leuk vind. Het gaat om het kind. Meiden die samen sporten worden vaak vriendinnen voor het leven. De Instagram accounts van de meiden- en damesteams van v.v. Zundert zijn de leukste die we hebben. Het plezier spat ervan af. Dit is overigens ook bij de zustervereniging het geval. En ook tussen de elftallen onderling. Meiden voetbal is fun!

7. Je bent ook regelmatig vlagvader. Daarbij valt het op dat je met regelmaat enkele meters in het veld staat. Ben jij je daarvan bewust en indien ja heb je er een speciale reden voor?

Antwoord: Sommige zaken ontstaan zo. De MO15-1 heeft een fanatiek coachende leider die bij het gebrek aan een coaching vak vaak dicht aan op de zijlijn staat. De Hyballa van de Wildert. Bij de tegenstanders is dit overigens ook regelmatig het geval. Hierdoor ontnemen zij mij het zicht op de lijn. Daarnaast heb ik een hekel aan partijdige grensrechters, dus wil het zo goed mogelijk doen. Om geen gedoe met supporters van de tegenstander te krijgen. Ondanks mijn bril is het zicht niet altijd even scherp, dus ga ik er dichterbij staan.

Verder vind ik vlaggen de minst leuke vrijwilligerstaak, ook omdat ik vaak meer op het spel let en de randgebeurtenissen. Ik voetbal liever zelf of kijk wedstrijden. Door op het veld te gaan staan, kan ik beide een beetje doen. En intussen is het een beetje “cult” dus zet ik het door.

Tenslotte nog een vlaganekdote. In de jeugd bij NAC moest ik een keer vlaggen en ben zelfs toen gewisseld. Ik was meer met de moeders in gesprek dan dat ik op de wedstrijd aan het letten was.

8. Als je zelf één vraag zou mogen stellen aan de meiden. Wat zou die vraag dan zijn?

Antwoord: Als Wannabee journalist heb ik wel 1.000 vragen aan de meiden, maar ik zal me beperken tot drie vragen?

1. Wat is de lekkerste snack in de kantine? 

2. Wat is de leukste oefening op de training?

3. Waarom zouden anderen meiden zich ook bij een voetbalvereniging aan moeten melden? Wat is er zo leuk aan?

Om nu twaalf 14-15-jarige pubermeiden tot één en hetzelfde antwoord te laten komen was niet helemaal reel. Daarom zijn de vragen weggelegd bij aanvoersters Meike. Hierbij haar antwoorden:

1. Het onvermijdelijke bakje friet en de tosti's zijn nog steeds favoriet.

2. Zoals dat eigenlijk geldt voor alle spelers jong, oud, jongen of meisje: Partijtje spelen.

3. Het is heel gezellig in de MO-15 1. Je kan er mooie vriendschappen maken, het teamgevoel is heel fijn  en op deze manier ben je gezellig en sportief met teamgenoten en vriendinnen bezig.

We spelen nog een aantal wedstrijden en een eind toernooi. Dus ben je supporter of nieuwsgierig geworden check dan voetbal.nl en kom de meiden van de MO-15 1 in levende lijve aanschouwen.

Met sportieve groet,

Leiders MO-15 1.